Detta är en gammal händelsesida om Jordskalv i Nepal som startade 26 apr 2015

Jordskalv i Nepal

Detta är en gammal sida om jordskalven i Nepal i april 2015. Sidan uppdateras inte längre.
Uppdaterades

Den 25-26 april 2015 inträffade flera kraftiga jordskalv i Nepal. Skalven förstörde byggnader och skadade vägar och telekommunikationer i ett stort område som omfattade huvudstaden Katmandu och Pokhara samt bland annat baslägret för expeditioner på Mount Everest. Många tusentals människor omkom, skadades eller blev hemlösa efter skalven som också omfattade närliggande områden i grannländer. Infrastruktur som vägar, byggnader och telekommunikationer drabbades hårt av jordskalven.

Svenska Utrikesdepartementet införde en reseavrådan till landet den 26 maj 2015. Sveriges och Danmarks ambassader hjälpte svenskar på plats.

De begränsade möjligheterna att ta emot stora mängder hjälpsändningar på Katmandus flygplats försvårade till en början insatsarbetet. Från Sverige skickades ett insatsteam med experter från bland annat MSB och SIDA. Myndigheter och andra organisationer från många länder deltar i den stora hjälpinsatsen efter jordskalven. Återuppbyggnadsarbetet beräknas enligt bland annat FN ta mycket lång tid.

Ett nytt kraftigt jordskalv drabbade Nepal den 12 maj. Epicentrum var nära Mount Everest och mättes till 7,3 på Richterskalan.

 • Publicerades 2015-05-12 11:30:20

  Ny jordbävning i Nepal

  Den 12 maj inträffade ett nytt kraftigt jordskalv i Nepal, som följdes av flera kraftiga efterskalv. Epicentrum låg ca 75 km väster om huvudstaden Katmandu, nära Mount Everest.

 • Publicerades 2015-04-29 09:02:16

  Svensk insats på plats i Nepal

  Den svenska insatspersonalen landade i Nepals huvudstad Katmandu på onsdagsmorgonen, uppger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

 • Publicerades 2015-04-27 13:33:53

  MSB: Ny inriktning för svensk insats till Nepal

  Den svenska insatsen för de jordbävningsdrabbade i Nepal ändrar inriktning. Detta sedan regeringen i Nepal meddelat att behovet av sök- och räddningsteam är fyllt.

 • Publicerades 2015-04-26 18:06:19

  UD avråder från resor till Nepal

  Med anledning av naturkatastrofen i Nepal avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till hela landet.

 • Publicerades 2015-04-26 09:57:42

  Sverige skickar sök- och räddningsstyrka till Nepal

  Sverige skickar en sök- och räddningsstyrka till Nepal, som drabbats av kraftiga jordbävningar. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har erbjudit en stor sök- och...

Taggar för denna sida: