Detta är en gammal händelsesida om Brandrisk och eldningsförbud som startade 15 jun 2020

Brandrisk och eldningsförbud

Detta är en arkiverad sida om brandrisk och eldningsförbud sommaren 2020. Informationen på den här sidan uppdateras inte längre.
Uppdaterades
Skogsbrand.

Ursprunglig text: Under sommaren är det extra viktigt att tänka på brandrisken eftersom det ofta är torrt ute. Här har vi samlat information om brandrisk och eldningsförbud från ansvariga aktörer.

Du ska alltid vara försiktig när du hanterar eld utomhus, oavsett om du eldar i skog och mark eller i din trädgård. Tänk på att det kan råda eldningsförbud. Om du är osäker  kolla med din lokala räddningstjänst. De kan berätta om den lokala brandrisken och om det går att elda.

Kommunen eller länsstyrelsen kan besluta om eldningsförbud för att förhindra skogsbränder. Förbuden gäller framförallt i skog och närliggande områden.

Information om eldningsförbud finns på kommunens, länsstyrelsens eller räddningstjänstens webbplats. Sveriges Radio P4 brukar också informera om aktuell brandrisk och eldningsförbud.

Det är bra att ha koll på brandrisken även om det inte är eldningsförbud där du befinner dig. Med hjälp av appen BRANDRISK Ute kan du hålla dig informerad om brandrisken i skog och mark. I appen kan du även lära dig mer om säker eldning utomhus.