Detta är en gammal händelsesida om Eurovision Song Contest 2024 som startade 23 apr 2024

Eurovision Song Contest 2024

Detta är en arkiverad sida om I Eurovision Song Contest 2024 i Malmö. Informationen uppdateras inte längre.
Uppdaterades

Mellan den 4 och 11 maj arrangerades Eurovision Song Contest 2024 i Malmö. 

Ursprunglig text:

På den här sidan Här hittar du samlad information från myndigheterna som kan vara bra att veta för dig som besökare.

Under veckan väntas omkring 100 000 besökare komma till Malmö för att på olika sätt delta i evenemanget. Inför och under evenemanget vidtas flera säkerhetsåtgärder utifrån polisens hotbedömning. Det främsta fokuset ligger kring Malmö Arena, Malmö Live, och området i och omkring Folkets park. I augusti 2023 höjdes terrorhotnivån i Sverige till nivå 4 (högt hot) på en 5-gradig skala

Malmö stads karta över området

Du som besökare kommer bland annat se extra många poliser i Malmö de aktuella datumen. Vissa poliser kommer dessutom vara utrustade med förstärkningsvapen. Den utökade polisnärvaron ska öka tryggheten för såväl deltagare som besökare under evenemanget. 

Malmö Stad: Trygghet under Eurovision

Avspärrningar och trafikpåverkan

Trafiken i staden kommer påverkas av avspärrningar och andra trafikarrangemang under de aktuella datumen. På Malmö stads wepplats finns information om vilka områden, vägar och parkeringar som kommer påverkas. Informationen uppdateras och kan komma att förändras.

Malmö stad: Trafikavspärrningar och trafikpåverkan

Väskförbud

Sedan 1 november 2023 råder väskförbud vid större evenemang i Sverige. Beslutet är fattat av Polismyndigheten utifrån den aktuella terrorhotnivån. För dig som befinner dig i Malmö den 4-12 maj innebär det att du inte får ha med dig en väska in på vissa områden.

Den som ändå har med sig en väska till de områden där väskförbud råder bryter mot ordningslagen. När väskförbud gäller så är regeln att du får ta med dig plånbok eller mindre necessär som får plats i din ficka.

Polisen: om väskförbud, vad som gäller och vilka undantag som finns

Malmö stad: information om var väskförbudet gäller

För dig som besökare

Om du befinner dig i Malmö mellan den fjärde och elfte maj finns det flera saker du behöver tänka på. Polisen och arrangörerna arbetar för att evenemanget kan genomföras på ett tryggt och säkert sätt, men du som besökare har också ett eget ansvar att hålla dig uppdaterad kring information från ansvariga myndigheter.

Polisen: Eurovision Song Contest 2024 i Malmö

Malmö stad: Om Eurovision 2024 i Malmö

Falsk information och ryktesspridning

Sverige är en måltavla för informationspåverkan. Polisen uppmanar därför allmänheten att vara vaksam på desinformation kopplad till Eurovision Song Contest. Var källkritisk och dela inte information utan att du vet varifrån den kommer. Var extra vaksam när det kommer till information som syftar till att skapa starka känslor.

Här kan du läsa mer om källkritik 

Demonstrationer

Polisen har fått in flera ansökningar om demonstrationer i Malmö under Eurovision Song Contest.

I Sverige finns grundlagsskyddade fri- och rättigheter, däribland yttrandefrihet, mötesfrihet och demonstrationsfrihet. Det betyder att alla har rätt att delta i, och uttrycka sina åsikter vid, demonstrationer och manifestationer.

På polisens webbplats kan du läsa mer om deras uppdrag att se till att förutsättningar finns så att tillståndsgivna demonstrationer och manifestationer kan hållas.
Polisen: Frågor och svar om demonstrationer

Taggar för denna sida: