Viktigt meddelande till allmänheten Det finns 1 meddelanden

Gäller, Flera områden

Viktigt meddelande till allmänheten i Skåne län:

Uppdaterad: 9 dec 2024 07:36

Viktigt meddelande till allmänheten i Malmö, Skåne län. Ett misstänkt farligt föremål har påträffats vid en butik på Hyllie allé i Hyllievång i Malmö. Platsen är avspärrad och nationella bombskyddet på väg. Allmänheten uppmanas att hålla avstånd från platsen alternativt att hålla sig inomhus med fönster och dörrar stängda. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Sveriges Radio

Livsmedel och dricksvatten

Ibland inträffar händelser som gör att det blir brist på mat eller vatten. Det kan också hända att vi riskerar att bli sjuka av maten vi äter eller vattnet vi dricker.
Uppdaterades
Livsmedel i sig är inget hot. Däremot kan brist på livsmedel och dricksvatten, eller smitta via mat och vatten vara det.

Brist på mat och vatten – så förbereder du dig

Brist på dricksvatten och livsmedel kan uppstå av olika anledningar, som till exempel långvariga strömavbrott eller störningar i transporterna.

Tänk efter hur du skulle klara dig en vecka utan vatten eller mat. Om du är förberedd kan du klara krisen bättre.

Ha alltid upptappat vatten hemma

Vatten behövs till både dryck och matlagning. Se till att alltid ha upptappat vatten hemma. Beräkna att det går åt minst tre till fem liter per person och dygn. Vid brist på färskt dricksvatten kan kommunen ställa ut vattentankar. Kontakta din kommun för att ta reda på var.

Livsmedelsverkets information om dricksvatten i dunk 

Du som har egen brunn

Du som har egen dricksvattenförsörjning ansvarar själv för att se till att vattnet räcker och att det har den kvalitet som ställs på dricksvatten. Livsmedelsverket har information till dig med egen brunn. Du kan också kontakta kommunens miljö- och hälsoskyddskontor om du vill veta mer om enskild dricksvattenförsörjning. 

Extra lager med lättlagad mat

Handla lite extra av det du brukar äta så att du alltid har ett lager hemma som inte blir för gammalt. Välj matvaror som:

  • Kan tillagas snabbt.
  • Inte behöver så mycket vatten.
  • Kan ätas utan tillagning.
  • Kan förvaras i rumstemperatur.
  • Innehåller mycket energi.

Livsmedelsverkets information om livsmedel vid kris

Mer hos krisinformation om dricksvatten vid kris

Mer hos krisinformation om mat vid kris

Matförgiftning

Matförgiftning orsakas av bakterier, parasiter, virus eller gifter. Symtom på matförgiftning är diarré, kräkningar, illamående, magsmärtor och feber. Du kan bli sjuk både av mat du ätit på restaurang och mat du tillagat själv. I det senare fallet finns det mycket du själv kan göra för att minska risken.

Så minskar du risken att bli sjuk av maten du hanterar hemma:

  • Stoppa in kylvaror i kylskåpet så fort som möjligt.
  • Se till att temperaturen i kylskåpet är cirka 4 grader.
  • Laga inte mat åt andra om du är eller precis varit magsjuk.
  • Tvätta alltid händerna innan du lagar mat.
  • Använd endast rena redskap.
  • Diska redskapen extra noggrant om du skurit kött eller kyckling.
  • Torka upp köttsaft med hushållspapper. Använd inte disktrasan.
  • Ställ in tillagad mat i kylen så fort som möjligt.
  • Undvik livsmedel och dricksvatten som är missfärgat, luktar eller smakar fel.

Livsmedelsverkets information om matförgiftning

Anmäl om du har blivit matförgiftad

Om du misstänker att du har blivit matförgiftad ska du alltid anmäla det till miljö- och hälsoskyddskontoret i din kommun. Det gäller oavsett om maten är inhandlad i butik eller ätits på restaurang eller en tillställning. Genom att anmäla matförgiftningen kan du hindra att andra blir sjuka.

Livsmedelsverkets information om smittspårning

Kokningsrekommendationer vid smitta i dricksvattnet

Kommunen kan utfärda rekommendation om att du ska koka dricksvattnet om det finns misstankar om att det kommunala kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter som kan göra dig sjuk. Då ska du:

  • Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.
  • Koka vattnet tills det bubblar kraftigt. Då dör bakterier, virus och parasiter.
  • Spara det kokade vattnet i väl rengjorda kannor, flaskor eller andra behållare och förvara det i rumstemperatur eller svalare.

Livsmedelsverkets information om kokning av dricksvatten

Läs mer om livsmedel och dricksvatten

  • Smitta och pandemier

    Alla människor blir sjuka ibland. Vissa sjukdomar är mer smittsamma än andra och kan få allvarliga konsekvenser för den som blir sjuk. Här har vi listat några råd för att undvika att själv bli smittad eller att smitta andra.

  • Dricksvattenförsörjning

    Tillgång till friskt vatten är någonting som de flesta i vårt land tar för givet. Därför kan konsekvenserna också bli stora när det blir avbrott i dricksvattenförsörjningen.