Trafikolyckor

Om du är först på plats vid en trafikolycka, se till att du själv och din bil är säker för passerande trafik. Kontrollera sedan om det finns skadade.
Uppdaterades

Stanna inte för att dokumentera olyckan. Det kan upplevas som mycket kränkande för de inblandade offren och försvåra räddningstjänstens arbete 

Om du är först på plats

  • Parkera din bil så säkert att du inte själv riskerar att bli påkörd eller hindra trafiken.
  • Larma 112.
  • Slå på varningsblinkers och placera ut varningstriangel bakom olycksplatsen för att varna andra trafikanter.
  • Ta reda på om det finns några skadade. Flytta endast på personer om det finns direkt fara för deras liv. Till exempel om det finns risk för brand eller att personen blir påkörd.
    Läs mer om benbrott här.
  • En person som hamnat i medicinsk chock kan bli förvirrad och vandra ut i skogen eller ut i trafiken. Chocktillståndet är livshotande. Ta hand om dem.
    Läs mer om chock här.
  • Lyssna på räddningspersonalen. Håll dig undan om de uppmanar dig till det.

När du själv är med om en trafikolycka

Om du kör ner i vattnet

När din bil hamnar i vattnet gäller det att ta sig ut snabbt. I moderna bilar har du 30-60 sekunder på dig innan bilen börjar sjunka. Väl under ytan är trycket från vattnet högt och det kan vara svårt att få upp bildörrarna. Om vattnet skadar det elektriska systemet kommer du dessutom inte kunna dra ner sidorutorna.

Med en nödhammare med bältesskärare kan du både skära av bilbältet om du fastnat och krossa rutorna för att ta dig ut. Tänk på att framrutan består av laminerat glas som gör den mycket svår att krossa. Ta reda på om det även gäller dina sidorutor.

Om du är med om en viltolycka

En älg kan väga flera hundra kilo. Om en kollision är oundviklig, sikta på älgens bakre del. Då är sannolikheten mindre att djuret faller över motorhuven och in genom vindrutan. Väj inte för mindre djur. Det är ofta ett bättre alternativ att köra rakt in i det än ner i okänd terräng.

Du har en skyldighet att rapportera viltolyckor, även om djuret överlever. Polisen söker då upp det för att bedöma skadorna.

Källa: Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, Polisen, Arvidsjaur kommun och MSB.