90 sek på sig till brandbilen

"Någon gång har jag behållit blöta badkläder på under larmstället."
Uppdaterades
Nadia Jelili är brandman på Södertörns brandförsvarsförbund.

Tre frågor till Nadia Jelili 

Titel: Brandman
Organisation: Södertörns brandförsvarsförbund, Lindvreten
Hemsida: Södertörns brandförsvarsförbund

Hur ser en dag ut på jobbet?

Vi planerar, övar och tränar. Samtidigt har jag en ständig beredskap för att rycka ut på larm. När larmet går måste du släppa allt du håller på med. Ibland är vi i simbassängen och tränar. Då kan det bli riktigt stressigt att byta om och hinna iväg på de 90 sekunder som vi har på oss att lämna stationen med brandbilen. Någon gång har det hänt att jag har behållit de blöta badkläderna på under larmstället. Det vanligaste larmet vi har är trafikolyckor på E4:an, men vi åker också ofta på automatiska brandlarm, bränder, hjärtstopp och drunkningstillbud.

Vilken är den svåraste händelse du varit med om?

Det var en trafikolycka där en man som precis trimmat sin bil hade krockat i 200 kilometer i timmen. I baksätet satt två små barn. Pappan omkom, men barnen klarade sig oskadda. Jag blev väldigt illa berörd. Samtidigt som det är ett väldigt tufft jobb så trivs jag väldigt bra. Man utvecklas hela tiden och blir aldrig fullärd. Jag uppskattar också att man träffar många människor. Den starka gemenskapen på brandstationen är också väldigt viktig för att man ska trivas.

Du jobbar också med förebyggande brandskydd, hur ser det arbetet ut?

Jag besöker ofta SFI, Svenska för invandrare, och andra skolklasser för att berätta om hur man undviker brand i sitt eget hem och att det är viktigt att ha brandsläckare och brandvarnare. Många saknar de grundläggande brandkunskaperna. Att jag har utländsk bakgrund och talar lite arabiska gör det nog lättare att nå fram. Det är väldigt roligt och intressant att träffa människor från många olika kulturer.