Polishunden Milo ska hitta försvunna

"Varje år räddar hundarna livet på runt 100 människor"
Uppdaterades
Andreas med hunden Milo.

Tre frågor till hundföraren Andreas och schäfern Milo

Titel: Hundförare
Organisation: Polisen
Webbplats: Polisen.se

Vad har en hundförare och polishund för uppgifter?

Vi har ett väldigt varierande jobb, som i första hand handlar om att rädda liv. Vi söker ofta efter försvunna människor. Det kan vara personer som försvunnit frivilligt, svampplockare som gått vilse eller andra. Varje år räddar hundarna livet på runt 100 människor i Sverige. Vi är även med och jagar brottslingar som flytt från en brottsplats. En hund kan känna vittring av människa på exempelvis en kofot, ett vapen eller en mobiltelefon. Vid en kris eller en större olycka kan vi till exempel söka efter människor som har begravts under en raserad byggnad, leta efter passagerare i svår terräng vid en flygplansolycka eller försöka hitta misstänkta terrorister vid ett terrordåd.

Har ni varit med och hanterat någon större kris?

Vi jobbade vid terrordådet på Drottninggatan i Stockholm i april 2017 då området söktes igenom efter gärningsmän. Det var ett stort antal hundekipage som var med och arbetade den dagen. Trots att det var en fruktansvärd och ofattbar händelse så upplevde jag att alla var lugna, både hundarna och mina kollegor. Vi var fokuserade på uppgiften. Först efteråt kom känslorna och de jobbiga tankarna.

Hur är det att jobba med din hund Milo?

Det är fantastiskt roligt och otroligt givande! Man lär sig nya saker hela tiden om man är intresserad av hundar. Milo har färdigheter som jag saknar, vi kompletterar varandra väldigt bra. Det handlar ju om att vi ska bli ett effektivt ekipage tillsammans. Min uppgift är att ge Milo så bra förutsättningar som möjligt att göra det som bara han kan. Dessutom ska jag tolka hans signaler och beteenden och dra slutsatser utifrån dem. Så det gäller ju att vi har en bra relation och kommunikation.

Milo bor hemma hos mig och det är mitt ansvar att dressera honom. Alla hundförare får en särskild utbildning i det. Milo är en väldigt livlig och social hund. Han har bra arbetslust, vilket är en förutsättning för att kunna arbeta som polishund. Dessutom har han bra nerver vilket gör att han är klar i skallen även i stimmiga lägen.