Viktigt meddelande till allmänheten Det finns 1 meddelanden

Gäller, Flera områden

Viktigt meddelande till allmänheten i Jönköpings län:

Uppdaterad: 25 jun 2024 02:39

Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Sveriges Radio

Spindeln i nätet vid Ringhals

"Man måste vara medveten om var man jobbar och vara på alerten"
Uppdaterades
Jan-Olof Bengtsson är vakthavande ingenjör på Ringhals.

Tre frågor till Jan-Olof Bengtsson

Titel: Vakthavande ingenjör, VHI
Organisation: Ringhals, Vattenfall
Webbplats: www.ringhals.se

Vad jobbar du med?

Jag är spindeln i nätet och första kontaktpunkten vid en händelse eller kris på kärnkraftverket. När något inträffar bedömer jag situationen. Om det är ett allvarligt läge kallar jag in extra personal och krisledningen eller haveriorganisationen. Det behöver inte vara någon stor kris för att jag ska bli inblandad. Det kan till exempel handla om att det har dykt upp ett paket med posten som ingen vet vems det är, då får jag reda ut det. Men det handlar oftast om allvarligare saker när den som är vakthavande ingenjör, VHI, går igång. Det kan vara olycksfall, brandtillbud eller i allra värsta fall en allvarlig driftstörning. Vid en allvarlig störning informerar jag också berörda myndigheter, som länsstyrelsen och Strålsäkerhetsmyndigheten. Myndigheterna får i sin tur varna allmänheten om det behövs. När jag är VHI har jag jour dygnet runt och bor i ett hus på området.

Vilken är den mest dramatiska händelsen du har varit med och hanterat?

Det var nog ett intrång på Ringhals hösten 2012, då ett stort antal Greenpeace-aktivister med cyklar tog sig in genom att klippa upp ett hål i staketet. Då fick jag kalla in krisledningen. Även om det inte fanns några risker med det, så blev det ett stort polispådrag eftersom det var många aktivister på ett stort område. Det var riktigt stökigt under några timmar och mycket arbete med att sprida information internt och hålla kontakt med alla berörda.

Hur är det att jobba på ett kärnkraftverk?

Det är ett utvecklande jobb där man ställs inför nya utmaningar varje dag. Man måste hela tiden vara medveten om var man jobbar, så man inte släpper på uppmärksamheten. Det är ingen vanlig fabrik det här, utan det gäller att vara på alerten. Det är mycket regler, stränga rutiner och säkerhetskontroller att förhålla sig till, vilket kan vara en anspänning i sig. Men det går samtidigt inte att gå omkring och vara orolig hela tiden.