Vecka 4 2024

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 28 januari


 Omvärldsbevakning 20.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.35

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.45

Inget att notera.

Lördag 27 januari


Omvärldsbevakning 21.30

Översvämningarna i Skåne - vattnet väntas både stiga och sjunka

Översvämningarna i Skåne har lett till stora skador i kommuner som Kävlinge, Hörby och Hässleholm. Det värsta av ovädret ska vara förbi, men nu väntas vattnet sjunka undan i vissa områden men stiga i andra, bland annat Eslöv, säger Lars Persson på Länsstyrelsen i Skåne till SVT.

Kommentar: Fortsätter att följa läget och uppdaterar händelsesidan "Översvämningarna i Skåne".

Omvärldsbevakning 14.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Översvämningar på grund av höga vattennivåer i Finjasjön, Hässleholm

På grund av regn och snösmältning stiger ytvattennivån i Finjasjön extremt snabbt. Vattennivåerna närmar sig rekord. Hässleholms kommun uppmanar allmänheten att undvika översvämmande områden. De höga vattenflödena innebär även hård belastning på reningsverk och ledningar. Hässleholm Miljö informerar om läget och uppmanar kommuninvånarna att vara sparsamma med mängden vatten som spolas ner i avloppen.
Kommentar: Har uppdaterat händelsesidan med informationen ovan. Fortsätter att följa läget.

Fredag 26 januari


Omvärldsbevakning 20.28

Inger att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Ökat vattenutsläpp från Vombsjön – en av orsakerna till det höga flödet

För att inte riskera ett dammbrott vid Vombsjön behövde man öppna dammluckorna och öka tappningen. Det är en av anledningarna till att det har kommit oväntat mycket vatten, säger Frida Sjöstedt, tillförordnad beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Skåne till TT/SVT. 
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. Vi fortsätter att följa översvämningarna i Skåne och har publicerat en händelsesida.

Omvärldsbevakning 08.00

Vattnet stiger fortsatt i Kävlingeån

Enligt Länsstyrelsen i Skåne fortsätter vattnet att stiga i Kävlinge ån, skriver Sveriges Radio P4. Kulmen väntas under dagen. SMHI:s röda varning för höga flöden samt orange varning för översvämning kring ån gäller fortsatt.
Kommentar: Vi fortsätter att följa konsekvenserna av vädret.

Torsdag 25 januari


Omvärldsbevakning 20.15

Tusentals Elleviokunder i väst utan ström under kvällen

Ett strömavbrott drabbade tidigare ikväll 12.000 av Ellevios abonnenter i Kungsbacka, Mark och Varberg, enligt GP. Elektriciteten uppges av tidningen vara på väg åter.

Kommentar: Följer rapporter om återkopplingsarbetet.

Omvärldsbevakning 15.30

Hörby kommun om översvämningar   

I Hörby har förskolor stängt och kommunens växel håller öppet längre ikväll. Fastighetsägare uppmanas hålla koll på situationen och skydda egendom. Allmänheten uppmanas begränsa vattenspolning. Hörby kommun uppmanar allmänheten att undvika att vistas nära vattendrag. 

Kommentar: Vi har uppdaterat nyheten om höga flöden Rönne å med information från Hörby kommun. 

Omvärldsbevakning 13.12

Röd varning för höga flöden i Kävleingeån 

SMHI har utfärdat en röd varning. Den gäller Kävlingeån från Vombsjön och till havet i Skåne. 
Kommentar: Vi har publicerat nyhet enligt rutin. Följer läget. 

Omvärldsbevakning 08.55

Inget notera. 

Onsdag 24 januari


Omvärldsbevakning 20.35

Cyberangreppet mot Tietoevry: Listan på drabbade myndigheter

SR Ekot har publicerat en lista på de myndigheter som drabbats i attacken mot Tietoevry.
Kommentar: För kännedom. Oroande läsning för många. Men om det på något vis läckt uppgifter i samband med attacken är högst osäkert.

Höga flöden i Skåne

Flera medier rapporterar om stora översvämningar i delar av Skåne. Till exempel SVT om situationen i Hörby.
Kommentar: Vi har nyhet och block på startsidan om översvämningar.

Omvärldsbevakning 16.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera. 

Tisdag 23 januari


Omvärldsbevakning 20.30

Orange varning för höga flöden övre Rönne å (Hörbyån / Ringsjön)

SMHI har utfärdatsa en orang varning  som gäller från 24/1 00.00 till 25/1 23.59 med anledning av snösmältning i samband med regn på mättad mark.

Omvärldsbevakning 16.00

Lokförarstrejk i Tyskland stör godstransporter

En lokförarstrejk i Tyskland medför störningar för svensk gosdtrafik vi järnväg via Malmö till till Tyskland rapporterar SVT.

Kommentar: Följer ev. effekter.

Omvärldsbevakning 12.44

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.40

Inget att notera. 

Måndag 22 januari


Omvärldsbevakning 20.53

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 18.40

Myndigheters lönesystem påverkade av cyberattack 

Ett av Statens servicecenters system, som används för löneutbetalningar för över 120 myndigheter, ligger nere sen i lördags till följd av den cyberattack som drabbat it-leverantören Tietoevry i Sverige. Även riksdagen använder systemet för löneutbetalningar, rapporterar Dagens Nyheter. Den ryska hackergruppen Akira ska ligga bakom it-attacken. Januarilönerna ska inte ha påverkats av attacken då dessa filer redan har skickats iväg. Även regioner är drabbade. Bland annat har personuppgifter om patienter i Region Blekinge läckt. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 15.00

Översvämningar i västra Sverige

Plusgrader, regn och blåst har lett till problem med översvämningar och nedfallna träd i västsverige, rapporterar SVT Nyheter. Räddningstjänsten i Storgöteborg var hårt belastade på förmiddagen, framför allt på grund av översvämningar. Räddningstjänsten skriver i ett pressmeddelande att de måste prioritera samhällsviktiga funktioner och att fastighetsägare har ett stort eget ansvar för sin egendom.  Vid lunchtid verkade det värsta trycket på räddningstjänsten ha lagt sig, rapporterade Göteborgs-Posten. 

Även i andra delar av landet har slask och halka fortsatt att orsaka problem. Utanför Nyköping gled en buss med ett 30-tal passagerare av vägen, men ingen person blev skadad enligt polisen. 
Kommentar: Fortsätter följa väder och trafik.

Orange varning för vind och snöfall på kalfjället. 

SMHI har utfärdat en orange varning för vind och snöfall på kalfjället, som berör ett område i norra Dalafjällen, Härjedalsfjällen och södra Jämtlandsfjällen. SMHI avråder starkt personer från att ge sig ut på fjället, då räddningsinsatser kan bli riskabla och ta lång tid. Den orange varningen gäller den 23 januari klockan 06.00-14.00.
Kommentar: Skrev nyhet och publicerade i alla kanaler. 

Omvärldsbevakning 09.50

Stökigt i trafiken på flera håll i landet

Ishalka ställer till det i trafiken på flera håll i landet, vilket har lett till avåkningar och olyckor på flera håll. I Ulricehamnstrakten fick en bil vattenplaning vilket ledde till en kökrock. I Skanstull i Stockholm har den smältande snön orsakat stora vattensamlingar på vägarna. SMHI har också varnat för höga vattennivåer på västkusten från Strömstad till strax söder om Göteborg, rapporterar Aftonbladet. 

I Skaraborg är skolbussar inställda i några kommuner, rapporterar SR P4 Skaraborg.  Trafikverket har ett viktigt trafikmeddelande på sin webbplats som publicerades på söndagen: "Besvärligt väder kommande dygn (måndag, reds anm.) i stora delar av landet med hårda vindar, snö, regn och halka. Det kan påverka trafiken både på väg och järnväg. Var uppmärksam på väglaget, håll avstånd och anpassa ditt körsätt. Räkna med längre restider", skriver trafikverket.
Kommentar: Vi följer väder- och trafikläget under dagen.