Vecka 19 2024

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 12 maj


Omvärldsbevakning 19.45

Inget att notera.  

Omvärldsbevakning 15.15

Inget att notera.  

Omvärldsbevakning 9.00

Eurovision i Malmö

En presstalesperson för polisen säger till Sydsvenskan att kvällen fick ett gott utfall trots många människor på plats runt arernan och flertalet demonstrationer.

Kommentar: Eurovisionsfestivalen nu avslutad och turister väntas resa hemma hemåt under dagen.

Lördag 11 maj


Omvärldsbevakning 21.10

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 14.30

Information om solstormen

Många medier rapporterar om solstormen och sydliga norrsken. Svenska Dagbladet skriver att det är den kraftigaste solstormen på 20 år i Sverige och tar upp Svenska kraftnäts arbete med att förhindra konsekvenser. 

Kommentar: Gjorde nyhet utifrån SvK's information som var väldigt informativ. 

Jordskalv i Västerbotten

Ett smärre jordskalv drabbade ett område söder om Skellefteå under natten. Skalvet hade magnitud 2,9 och var ovanligt kraftigt för svenska förhållanden, rapporterar SVT.
Kommentar:  Inga skador rapporterade vad vi har sett. 

Omvärldsbevakning 09.00 

Solstorm i natt

Sveriges Radio meddelar att en solstorm pågår vilket orsakade norrsken i sydligare nejder än vanligt. Den var så stark att den hamnade i kategori G5 vilket är ganska ovanligt. 
Kommentar: Stormen pågår fortfarande men vi kan inte se några rapporter om konsekvenser.  

Demonstranter mot krig i YLE:s lokaler vill inte se Eurovision

Ett fyrtiotal demonstranter har tagit sig in i finska YLEs lobby i Böle. De vill kasta ljus på vad som sker i Gaza och kräver att den finska kanalen slutar sända från Eurovision på grund av Israels medverkan, rapporterar Sveriges Radio.

Kommentar: Demonstranterna, bland annat från organisationen Students for Palestine, säger att de inte vill hindra någon att ta sig till jobbet. Artikeln i tidningen Hufvudstadsbladet illustreras av en bild som en av demonstranterna själva tagit.   

Fredag 10 maj


Omvärldsbevakning 20.15

Inget att notera.  

Omvärldsbevakning 15.25

Inget att notera.  

Omvärldsbevakning 12.45

Inget att rapportera.  

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.  

Torsdag 9 maj


Omvärldsbevakning 20.40

Inget att notera.  

Omvärldsbevakning 14.45

Under eftermiddagen och kvällen väntas flera demonstrationer i Malmö i samband med Israels deltagande i Eurovision, det rapporterar flera medier. Sveriges Radio rapporterar att polisen inte har några indikationer på större ordningsstörningar, och att polisens dialog med arrangören är god. 

Sydsvenskan rapporterar att det finns en risk för trängsel i kollektivtrafik i och kring Malmö under dagen med anledning av demonstrationer och Eurovision. 

Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera. 

Onsdag 8 maj


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.30

Lastbilsbrand stänger E6:an

Just nu är E6 avstängd i höjd med Mellbystrand i riktning mot Halmstad med anledning av en brinnande lastbil, rapporterar Sveriges radio ekot. Räddningstjänst är på plats. Ingen prognos. 
Kommentar: För kännedom.  

Omvärldsbevakning 15.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.25

Inget att notera.

Tisdag 7 maj


Omvärldsbevakning 20.02

Stort antal bombhot mot skolor i Slovakien 

Över 1100 bombhot har riktats mot skolor, banker och butiker under dagen runtom i Slovakien. Hittills har dock inga farliga föremål kunnat hittats, det rapporterar Aftonbladet och flera andra medier. Hotbreven ska enligt uppgift alla vara skrivna på slovakiska men vara skickade från ryska e-postadresser. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 16.42

Militärövning påverkar trafiken på E4 

Just nu pågår den militära Natoövningen Steadfast Defender. Över 2000 soldater från USA, Italien, Spanien och Ungern deltar och Sverige står värd, skriver Försvarsmakten på sin webbplats. Bland annat kommer det att skjutas skarpt på skjutfältet i Skillingaryd i Småland. På E4:an mellan Värnamo och Vaggeryd kommer hastigheten att sänkas bitvis på sträckan. Det på grund av risken för olyckor när bilister riktar blickarna mot skyn istället för på vägen. 800 soldater kommer att släppas från flygplan. Det är den största fallskärmsövningen i Sverige någonsin, rapporterar Aftonbladet
Kommentar: Bra att känna till. 

Omvärldsbevakning 12.47

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.50

Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund

Ett VMA utfärdades tidigt på tisdagsmorgonen till allmänheten i Östersund, orsaken var en brand i en byggnad med kraftig rökutveckling.
Kommentar: Vi publicerade enligt rutin. Meddelandet drogs tillbaka vid 06.48.

Måndag 6 maj


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.12

Ryssland ska genomföra övning med kärnvapen 

En militärövning med kärnvapen ska genomföras av Ryssland, det enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Tass, skriver SVT Nyheter. Syftet är att testa beredskapen för icke-strategiska kärnvapenstyrkor att utföra stridsuppdrag. Militärövningen inleds under måndagen i de södra delarna av landet och ska omfatta både flygvapnet och flottan. 
Kommentar: För kännedom. Kan skapa oro bland allmänheten. 

Omvärldsbevakning 08.53

Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling 

Ett VMA utfärdades till allmänheten i Nordmaling tidigt på måndagsmorgonen gällande en brand i en villa i centrala Nordmaling. 
Kommentar: Vi publicerade enligt rutin. Meddelandet drogs tillbaka vid 6-tiden.