Publicerades

UD häver avrådan för tio länder den 30 juni

Utrikesdepartementet kommer från den 30 juni att häva avrådan för tio länder: Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz och Spanien. Däremot är det fortsatt avrådan till övriga länder.

Anledningen till att man öppnar upp för de tio länderna, är att de i sin tur har tagit beslut om att öppna upp för resande från Sverige och övriga EU. Det minskar osäkerheten för svenska resenärer, menar UD.

Samtidigt vill myndigheten understryka att ett stort ansvar läggs på individen: personer som reser till dessa länder behöver utvärdera om man verkligen behöver resa, vara väl förberedd när det gäller det land man åker till och vara redo att följa lokala myndigheters råd och anvisningar på plats. Uppvisar du symptom för covid-19, ska du inte resa alls. Olika länder har olika förfaranden när det gäller spridningen, till exempel med feberkontroller, krav på munskydd och regler kring socialt avstånd.

För övriga länder inom EU, EES och Schengen gäller avrådan för icke-nödvändiga resor till den 15 juli. Samtidigt förlänger UD avrådan för icke-nödvändiga resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet, och den avrådan gäller till den 31 augusti.

En viktig del i UDs budskap är att varken UD eller svenska utlandsmyndigheter kommer kunna ordna med transport till Sverige för den som eventuellt har svårt att ta sig hem som en konsekvens av rådande situation.

För att hålla sig uppdaterad rekommenderar UD att ladda ner appen UD Resklar, och ta del av ambassadens reseinformation på hemsidan Sweden Abroad.

Källa: regeringen
Publicerades

Taggar för denna sida: