Publicerades

Folkhälsomyndigheten: Träna gärna men gör det säkert

Idrotts- och träningsaktiviteter kan fortsätta men vissa försiktighetsåtgärder behövs för att minska risken för smittspridning, enligt Folkhälsomyndigheten.

Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan och idrott och träning ska därför fortsätta, anser Folkhälsomyndigheten. Träningar, matcher och lokala cuper behöver inte ställas in med anledning av epidemin. Gym, simhallar och idrottshallar kan också hålla öppet.

Däremot kan aktiviteterna behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning, exempelvis genom att träningen sker utomhus. Folkhälsomyndigheten har haft en dialog med bland annat Riksidrottsförbundet och ger bland annat följande rekommendationer till den som ansvarar för idrotts- och träningsaktiviteter:

• Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
• Personer över 70 år ska inte delta i gruppaktiviteter inomhus. Det är viktigt för hälsan att äldre fortsätter röra sig, och fysisk aktivitet och promenader utomhus rekommenderas.
• Minska moment med närkontakt, gör andra övningar istället.
• Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
• Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.
• Undvik trängsel exempelvis vid insläpp av publik på läktare och vid försäljning.

Källa: Folkhälsomyndigheten
Publicerades

Taggar för denna sida: