Publicerades

Folkhälsomyndigheten uppmanar inresande från Storbritannien och Sydafrika att testa för covid-19

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som nyligen har vistats i Storbritannien eller Sydafrika att stanna hemma i minst sju dagar, att undvika kontakt med andra så långt det går, och att testa sig snarast efter ankomst med uppföljande test fem dagar efter ankomst. Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar.

Orsaken till Folkhälsomyndighetens uppmaningar är att ett första fall av den sydafrikanska varianten av covid-19 nu har upptäckts i Sverige. Dessutom har nu totalt elva fall av den brittiska virusvarianten konstaterats i Sverige. Samtliga tolv fall har koppling till personer som har vistats och rest från de berörda länderna. 

– De nya fallen påverkar inte Folkhälsomyndighetens riskbedömning av situationen. Men vi påminner om vikten av att alla resenärer följer de särskilda rekommendationer som gäller efter vistelse i Storbritannien och Sydafrika och att alla i samhället följer gällande råd och rekommendationer för att minska smittspridningen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Källa: Folkhälsomyndigheten
Uppdaterades

Taggar för denna sida: