Publicerades

Resenärer från Norge uppmanas testa sig och undvika kontakt med andra

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som reser in i Sverige från Norge, eller som nyligen har varit där, att testa sig för covid-19 och undvika kontakt med andra.

Norska myndigheter befarar ett större utbrott av den nya virusvarianten med ursprung i Storbritannien i Osloområdet.

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som reser in från Norge, eller som varit i Norge de senaste 14 dagarna, att stanna hemma i minst sju dagar, att undvika kontakt med andra och att testa sig snarast efter ankomst till Sverige med uppföljande test fem dagar efter ankomst. Även övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar.

Arbetspendlare till Norge ska undvika att träffa andra än personer i det egna hushållet när man inte är på jobbet. Norge kräver regelbunden testning vid arbetspendling, och den som arbetspendlar behöver inte testa sig utöver det. De som bor i samma hushåll med den som arbetspendlarpendlar behöver inte undvika att träffa andra.

Mycket är ännu okänt om den nya virusvarianten och forskning pågår för att ta reda på om den till exempel är mer smittsam än andra varianter.

Sedan tidigare har Folkhälsomyndigheten motsvarande rekommendationer för personer som varit Storbritannien, Sydafrika och Brasilien.

Källa: Folkhälsomyndigheten
Publicerades

Taggar för denna sida: