Publicerades

Varningar för storm och snöfall som kan ge kraftig drivbildning

SMHI har utfärdat vädervarningar för snöfall och storm i delar av norra Sverige. Följ den senaste utvecklingen här.

Uppdatering 22 januari 13.57: Varningen för snöfall som kan ge kraftig drivbildning har graderats upp till den högsta graden, klass 3, i Västerbottens kustland. Det kan uppstå stora trafikproblem. Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att inte ge sig ut i trafiken.

Uppdatering 22 januari klockan 07.40: En ny klass 2-varning för snöfall som kan ge kraftig drivbildning har utfärdats för Norrbottens läns kustland. Varningen gäller från fredag kväll till och med lördag morgon och berör främst den södra delen. 25-35 cm snö väntas i trakterna kring Piteå och söderut mellan 40-50 cm i kombination med frisk ostlig vind.

Samtidigt förlängs klass-2 varningarna i Västerbotten och Västernorrlands län till lördag morgon. Klass 2-varningen i Norrbottens län för storm gäller nu till och med fredag förmiddag.

Uppdatering 20 januari klockan 18.00: Mycket besvärligt i väg- och järnvägstrafiken i Norrland kommande dygn meddelar Trafikverket. Man ska bara ge sig ut på vägarna om man måste. Det kan vara lokala skillnader i väglaget och de stora vägarna kommer att prioriteras för snöröjning och halkbekämpning. Även tågtrafiken påverkas med stängda banor: Duved-Storlien mellan torsdag 1200 och fredag 12.00, Sundsvall-Umeå mellan torsdag kl 12.00 och fredag kl 18.00, Vännäs-Umeå mellan torsdag 18.00 och fredag 18.00. Var uppmärksam på att tiderna kan komma att ändras.

Ursprunglig text: I Norrbottens län varnas för en storm i norra Lapplandsfjällen som väntas dra in torsdag kväll. I Västernorrland och Västerbottens kustland väntas snöfall som kan ge kraftig drivbildning.

När en varning klass 2 utfärdas för storm kan vinden i byarna uppgå i orkanstyrka och sikten kan bli obefintlig. Det är farligt att vistas på fjället. 

Vid klass 2-varning för snöfall som kan ge kraftig drivbildning kan trafikproblem uppstå, liksom störningar i elförsörjningen och telekommunikationer.   

Ge dig inte ut i trafiken i onödan, meddelar Länsstyrelsen Västerbotten. Var beredd på att tåg kan ställas in vid vädervarningar. Kontakta din researrangör eller trafikoperatör om du har frågor.

 

Källa: SMHI
Uppdaterades

Taggar för denna sida: