Publicerades

Folkhälsomyndigheten föreslår förlängda åtgärder mot trängsel

Folkhälsomyndigheten bedömer att åtgärder mot trängsel i handeln och på serveringsställen behöver förlängas till den 3 maj. Detta eftersom smittspridningen ökar i de flesta regioner.

Den 6 mars började flera begränsningar i handeln gälla för att minska trängsel och risken för smittspridning. Åtgärderna löper ut den 11 april. 

Nu föreslår Folkhälsomyndigheten att åtgärderna ska förlängas och att de ska gälla från den 12 april till den 3 maj. 

Enligt förslaget ska maxantalet på femhundra personer för verksamheters totala yta fortsätta att gälla. Butiker, gallerior och köpcentrum ska också vidta åtgärder för att besökare kommer en och en. Barn och personer i behov av stöd behöver inte handla ensamma. 

På serveringsställen som är en del av en handelsplats får inte fler än en person ingå i ett sällskap. Man måste alltså äta själv. Det gäller dock inte barn eller personer i behov av stöd. 

Serveringsställen ska hålla bordsserveringen stängd mellan klockan 20.30 och 05.00. Det är däremot möjligt att hålla öppet för avhämtning. 

Nya regler för maxantal deltagare i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar är aktuellt först när smittspridningen har blivit stabil.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Regeringskansliet
Uppdaterades

Taggar för denna sida: