Publicerades

Ägg med otillåtet bekämpningsmedel har sålts till Sverige

Ägg som stoppats i flera EU-länder på grund av resthalter av det otillåtna medlet fipronil har sålts till Sverige. Det uppger Livsmedelsverket. Men Livsmedelsverket bedömer att det inte är någon hälsorisk om någon har ätit av äggen.

Uppdaterad 20170808 kl 13.10
Borttagen länk -  Livsmedelsverket  uppger att det parti med ägg som kan innehålla rester av bekämpningsmedlet fipronil har stoppats och kasserats. Arbetet fortsätter dock med att spåra och följa upp tidigare leveranser av ägg, som via en grossist sålts till restauranger i Göteborg.

Livsmedelsverket fick information från EU-kommissionen på fredagen och har tillsammans med kommunernas livsmedelskontroll arbetat med att spåra äggen eller äggprodukterna för att stoppa försäljningen, uppgav Borttagen länk -  Livsmedelsverket.

- Utifrån våra beräkningar baserat på uppmätta halter och svenska matvanor är det inte någon hälsorisk ifall du ätit av äggen. Det gäller både vuxna och barn, sade Petra Fohgelberg, statsinspektör vid Livsmedelsverket i ett Borttagen länk -  pressmeddelande fredagen 4 augusti.

Skälet till att äggen stoppas från försäljning är att det inte är tillåtet att använda bekämpningsmedlet fipronil när man producerar livsmedel.

Borttagen länk -  Livsmedelsverkets frågor och svar om fipronil i ägg från Nederländerna

Borttagen länk -  Livsmedelsverket om test av svenska ägg

Källa: Livsmedelsverket
Uppdaterades

Taggar för denna sida: