Publicerades

Stormvarning i fjällen

Uppdatering 13/1 klockan 09.30: SMHI har nu även utfärdat en klass 2-varning för stora snömängder i Norrbottens län.

Uppdatering 12/1 klockan 16.00: En ny klass 1-varning för hårda eller mycket hårda vindar har under lördagen utfärdats för fjällen i Jämtland och Härjedalen det kommande dygnet. Samtliga klass 2-varningar för storm är nu borttagna.

Uppdatering 12/1 klockan 09.00: Samtliga klass 2-varningar är borttagna. I norra Lapplandsfjällen ligger en klass 1-varning kvar.

Uppdatering 11/1 klockan 21.00: Samtliga klass 2-varningar är nu nedgraderade till klass 1.

Uppdatering 11/1 klockan 15.45: Alla varningar utom den som gäller norra Lapplandsfjällen är nu nedgraderad från klass 2 till klass 1 och vinden är avtagande. I norra Lapplandsfjällen råder fortfarande varning klass 2 för storm.

Ursprunglig text: Från torsdag eftermiddag väntas stormvindar i fjälltrakterna i Norrbottens län, Västerbottens län och Jämtlands län. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm i Lapplandsfjällen, Jämtlandsfjällen och Härjedalsfjällen. Varningen gäller för Norrbottens län, Västerbottens län och Jämtlands län. 

Från torsdag eftermiddag väntas stormvindar i  Lapplandsfjällen och natt mot fredag väntas stormvindarna nå Jämtlandsfjällen och Härjedalsfjällen.

Med anledning av det förväntade väderläget uppmanar Trafikverket alla trafikanter att ta god tid på sig i trafiken och att anpassa körsätt efter väder och väglag.

SMHI:s definition för varning klass 2 storm: Medelvind på minst 25 m/s. Mycket svårt att gå upprätt. Vid lös snö obefintlig sikt. Farligt att vistas på fjället. Vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen.

Källa: SMHI
Uppdaterades

Taggar för denna sida: