Publicerades

SMHI varnar för storm i Lapplandsfjällen

SMHI har under lördagsmorgonen utfärdat en klass 2-varning, som är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen, för storm i Lapplandsfjällen. Varningen gäller lördag eftermiddag till söndag.

I södra Lapplandsfjällen väntas vinden avta på söndagsmorgonen, medan det kan dröja till förmiddagen i norra Lapplandsfjällen. Enligt prognosen kombineras den mycket hårda blåsten med snöbyar och snödrev.

Också i Jämtland, inklusive Jämlandsfjällen och Härjedalsfjällen, samt i Norrbottens och Västerbottens respektive inland blir det blåsigt. Där har SMHI utfärdat varning klass 1 för mycket hårda vindbyar.

SMHI:s definition för varning klass 2 för storm:

Medelvind på minst 25 m/s. Mycket svårt att gå upprätt. Vid lös snö obefintlig sikt. Farligt att vistas på fjället. Vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen.

Definition för varning klass 1 mycket hårda vindbyar:

Vindbyar från 21 m/s upp till 25 m/s. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI
Publicerades

Taggar för denna sida: