Publicerades

Gravida uppmanas till extra försiktighet för att inte bli sjuka i covid-19

Ny kunskap om förhöjd risk för gravida när det gäller covid-19 gör att Folkhälsomyndigheten förstärker och upprepar sina rekommendationer om försiktighet när det gäller risken för att smittas av coronaviruset.

Nya studier visar att gravida har en högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19, vilket kan innebära en förhöjd risk för att barnet föds för tidigt och andra allvarliga komplikationer.

Folkhälsomyndigheten vill därför förstärka och upprepa sina rekommendationer om att gravida ska vara extra försiktiga. Detta gäller alla gravida och särskilt i slutet av graviditeten från och med graviditetsvecka 36.

– Nu vet vi att det finns en högre risk för gravida och vi vill undvika att de behöver intensivvård eftersom det i värsta fall kan få allvarliga följder både för mamman och barnet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Risken för allvarlig sjukdom kan också öka i kombination med andra riskfaktorer som till exempel högt blodtryck, diabetes och fetma.

Alla gravida bör allmänt vara extra noggranna med att följa de rekommendationer som finns om att hålla avstånd, vara noga med handhygien, samt undvika sociala kontakter utanför en mindre krets och undvika trängsel.

Folkhälsomyndigheten vill också uppmana gravida att vaccinera sig mot den vanliga säsongsinfluensan.

Källa: Folkhälsomyndigheten
Publicerades

Taggar för denna sida: