Publicerades

Folkhälsomyndigheten: Otillåtet med trängsel på restauranger, caféer och barer

Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar på restauranger, caféer och barer får inte förekomma, enligt nya föreskrifter från Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter börjar gälla den 25 mars och innebär att restauranger, barer och caféer i hela landet behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19.

De nya föreskrifterna ska tillämpas i verksamheter som omfattas av anmälan enligt 11 § Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:20) om livsmedelshygien, till exempel restauranger, personalrestauranger, barer, caféer, skolmatsalar och cateringverksamhet.

Varje verksamhet ska säkerställa att besökarna kan hålla avstånd mellan varandra. Besökarna får endast äta och dricka sittandes vid ett bord eller ta med maten för avhämtning. Stående servering vid barer är inte tillåtet. Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.

Den som ansvarar för verksamheten ska enligt Folkhälsomyndigheten också ha rutiner för att göra risken för smittspridning så liten som möjligt.

Smittskyddsläkaren kan efter samråd med kommunen fatta beslut om att förbjuda de verksamheter som inte uppfyller kraven.

Källa: Folkhälsomyndigheten
Publicerades

Taggar för denna sida: