Publicerades

Skärpta allmänna råd i Gävleborg och Västernorrland

Antalet fall av covid-19 har ökat kraftigt i Gävleborgs- och Västernorrlands län. Därför införs skärpta allmänna råd som ska bromsa smittspridningen i länen. De skärpta råden gäller från och med i dag till och med den 13 december, men kan komma att förlängas.

Det ökande antalet fall har inneburit en ökad belastning på hälso- och sjukvården i länen. Fler patienter med covid-19 vårdas i slutenvården och intensivvården. Folkhälsomyndigheten har tagit beslutet i samråd med bland andra smittskyddsläkarna, länsstyrelser och regioner i länen.

Från och med 16 november uppmanas alla som vistas i Gävleborgs- och Västernorrlands län att:

  • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.
  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.
  • Avstå från att göra onödiga resor. Resor inom eller mellan regioner kan bidra till att öka smittspridningen eftersom man ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Man bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor. Rådet gäller även resor till regionen från andra regioner. Detta råd är inte tänkt att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier/sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats.

Skärpta allmänna råd för arbetsplatser och för verksamheter

Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för arbetsplatser och för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar – i Gävleborgs- och Västernorrlands län.

  • Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden ovan. Arbetsgivares åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna, och erbjuda digitala alternativ.

Publikbegränsningar på 50 personer i bägge länen

Länsstyrelserna i Västernorrland och Gävleborg har beslutet att antalet deltagare i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar får vara högst 50 personer. Besluten gäller från 18 november till och med 13 december, och kan förlängas.