Publicerades

Kraftiga översvämningar i Gävleborg och Dalarna

Uppdatering 23/8: Sidan uppdateras inte längre. Översvämningar har drabbat Gävleborg och Dalarnas län vilket innebär att flera vägar och byggnader är översvämmade. Här hittar du information från ansvariga aktörer.

Fortsatta trafikstörningar

Det är fortsatt svårt att komma fram på vissa vägar i Gävleborgs län. Bland annat påverkas trafiken på E16. Här finns detaljerad trafikinformation om avstängda vägar och tågtrafiken i Gävleborgs län.

I Dalarnas län är det också fortsatta problem med översvämmade vägar. Här finns detaljerad information om avstängda vägar i Dalarnas län.

Det är även störningar i busstrafiken för stadsbussarna i Gävle, se X-trafik:s webbplats för detaljerad information.

Rasrisk vid Gavleån

Gävle Energi uppmanar alla att vara extra försiktiga och undvika att vistas i närheten av Gavleån just nu. På grund av höga flöden är vattnet extra strömt och det finns risk för skred och ras.

Om du drabbats av översvämning


Gävle Energi varnar boende som fått sina källare översvämmade att gå ner i källaren om de är vattenfyllda. Vattnet kan vara strömförande då det kan ligga el under huset. 

Räddningstjänsten kommer att prioritera samhällsviktiga byggnader för vattenpumpning. Ring endast 112 i akut fara. 

VMA utfärdades

I samband med de kraftiga översvämningarna utfärdades ett VMA under natten mot onsdagen den 18 augusti. I meddelandet uppmanade räddningstjänsten allmänheten i Gävleområdet att hålla sig hemma och inte bege sig ut på grund av de stora vattenmängderna. VMA-meddelandet omvandlades sedan till ett myndighetsmeddelande.

Här kan du läsa mer på vår sida om Viktigt Meddelande till Allmänheten, VMA

Källa: SverigesRadio
Uppdaterades

Taggar för denna sida: