Publicerades

Ökat antal covid-fall av deltavarianten i Sverige

Folkhälsomyndigheten ser över smittskyddsåtgärder då ett ökat antal fall av deltavarianten av viruset som orsakar covid-19 har upptäckts i Sverige.

Deltavarianten upptäcktes först i Indien och har haft stor spridning i bland annat Storbritannien. I stort sett alla EU-länder har haft en förekomst av denna variant och i veckan har ett ökande antal fall upptäckts i Värmland och Blekinge. Det gör att dessa regioner har skärpt sina smittskyddsåtgärder. Folkhälsomyndigheten ser också över vad som behöver göras på nationell nivå. Samtidigt har myndigheten fattat beslut om ökad nationell övervakning av deltavarianten, via typnings-PCR. 

Deltavarianten av viruset tros ha en ökad spridningsförmåga jämfört med andra varianter. Preliminära analyser visar att vaccinationsskyddet efter en dos är något lägre mot deltavarianten men två doser vaccin ger ett gott skydd, skriver Folkhälsomyndigheten.

Med de skärpta regionala smittskyddsåtgärderna och ökad övervakning är bedömningen att återgången till ett mer normalt samhälle ska kunna fungera enligt den långsiktiga planeringen. Men Folkhälsomyndigheten påminner om vikten av att följa råd och rekommendationer.

Källa: Folkhälsomyndigheten
Publicerades

Taggar för denna sida: