Publicerades

Nya restriktioner för nöjesparker och museer

Från och med den 25 mars införs nya restriktioner för museer, konsthallar, nöjesparker, djurparker, temaparker och liknande anläggningar. Syftet är att minska risken för spridning av covid-19.

I korthet ska anläggningarna från och med den 25 mars:

  • Beräkna ett maximalt antal samtidiga besökare och se till att inte fler vistas inom verksamhetens område
  • Säkerställa att personalen får information om hygienåtgärder och erbjuda sina besökare och kunder möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjuda handdesinfektion
  • De verksamheter som har attraktioner, som till exempel en karusell, ska vidta åtgärder för att minska trängseln i och i anslutning till attraktionerna

I många fall har verksamheter som nöjes-, tema- och djurparker och liknande anläggningar stora ytor, men trängsel kan ändå uppstå på enskilda platser inom anläggningarna, till exempel vid entréer, attraktioner och sevärdheter när besökarna inte är jämt utspridda över verksamhetens yta. Folkhälsomyndigheten har därför beslutat att det behövs en yta på 20 kvadratmeter per person för att kunna bedriva verksamheten på ett smittsäkert sätt.

För museer och konsthallar gäller 10 kvadratmeter per person, precis som för butiker men antalet besökare får dock aldrig överstiga 500 personer oavsett hur stora lokalerna är. 

Källa: Folkhälsomyndigheten
Uppdaterades

Taggar för denna sida: