Publicerades

Janssens coronavaccin godkänt av EU-kommissionen

Ett fjärde vaccin mot covid-19 godkändes den 11 mars av EU-kommissionen. Vaccin från företaget Janssen är nu godkänt för användning i hela EU på personer över 18 år. Det nya vaccinet, som ges i en dos, väntas kunna börja levereras till Sverige under nästa månad.

EU-kommissionens godkännande beslutades efter att den europeiska läkemedelsmyndigheten  EMA:s vetenskapliga kommitté rekommenderat ett godkännande av vaccinet från Janssen.

Vaccinet har granskats hos EMA sedan den 1 december 2020 och visat sig uppfylla EU:s krav på säkerhet, effektivitet, kvalitet och tillverkning.

­– Det här är det första vaccinet som ska ges i en dos, vilket kommer att underlätta vaccinationen, säger Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare vid Läkemedelsverket. När detta vaccin börjar levereras får vi ännu bättre förutsättningar att genomföra vaccinationen enligt tidplan.

De kliniska prövningarna, med omkring 44 000 deltagare, har visat cirka 67 procent skyddseffekt mot att bli sjuk i covid-19. Vaccinet är godkänt för personer över 18 år.

Källor: Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten, EMA
Publicerades

Taggar för denna sida: