Viktigt meddelande till allmänheten Det finns 1 meddelanden

Gäller, Flera områden

Viktigt meddelande till allmänheten i Jönköpings län:

Uppdaterad: 25 jun 2024 02:39

Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Sveriges Radio
Publicerades

Alla mellan 18 och 65 rekommenderas en tredje dos

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla mellan 18 och 65 år ska erbjudas en tredje dos med vaccin. Påfyllnadsdosen ska ges enligt en särskild prioritetsordning.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar regionerna att arbeta utifrån en prioritetsordning där huvudregeln är att de som är äldre ska vaccineras först.
1. Personer boende på särskilt boende, SÄBO, personer med hemsjukvård eller hemtjänst och alla som är 80 år och äldre. 
2. Personer mellan 65 och 79 år samt personal inom SÄBO, hemtjänst och hemsjukvård.
3. Personer som är 18 år och äldre med insatser enligt LSS, beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken och personer som tillhör en medicinsk riskgrupp för svår covid-19-sjukdom. Samt personer mellan 50 och 64 år.
4. Personer 18–49 år.

Även personal inom vård och omsorg, inklusive personal inom LSS, som har stor risk att föra smittan vidare till riskgrupper kan prioriteras. Detta förutsatt att vaccineringen av övriga grupper inte påverkas i för hög utsträckning. 

För personer mellan 18 och 65 år kan en påfyllnadsdos ges sex månader efter den senaste dosen. För personer över 65 år gäller fortsatt rekommendationen om fem månader efter den senaste dosen.

När Modernas vaccin Spikevax ges som påfyllnadsdos ges det som halv dos, medan vaccinet Comirnaty från Pfizer/Biontech ges i hel dos. Till personer födda 1991 och senare rekommenderas Comirnaty.

Källa: Folkhälsomyndigheten
Publicerades

Taggar för denna sida: