Publicerades

Myndigheterna om den nya virusvarianten omikron

Folkhälsomyndigheten uppdaterar rekommendationerna vid inresa från en rad länder i södra Afrika. Det på grund av en ny variant av coronaviruset. Världshälsoorganisationen WHO har döpt den nya varianten till omikron och klassat den som en variant av särskild betydelse.

Den som har varit i Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia eller Eswatini (Swaziland) någon gång de senaste sju dagarna före ankomsten till Sverige uppmanas att testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter inresa, helst samma dag, samt att ta ett nytt test efter fem dagar.

Fler länder kan tillkomma, uppger Folkhälsomyndigheten.

Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade och även om man haft covid-19 det senaste halvåret. Barn under förskoleklassålder omfattas inte. Alla som omfattas uppmanas att stanna hemma i sju dagar efter ankomst till Sverige oavsett om de har symtom eller inte. Den uppmaningen gäller även barn oavsett ålder.

Om den nya varianten

Hittills har inga fall av den nya varianten konstaterats i Sverige. Virusvarianten är nyupptäckt och det saknas ännu information om dess egenskaper. Den har dock mutationer som var och en för sig kan påverka effekten av antikroppar som man fått genom att vaccinera sig eller ha haft covid-19. Även effekten av vissa läkemedel som baseras på antikroppar för behandling av covid-19, kan påverkas.

Folkhälsomyndigheten övervakar kontinuerligt om det förekommer varianter genom att analysera minst 10 procent av alla positiva prover. För närvarande analyseras ungefär 40 procent.

Alla positiva prover från individer som diagnosticeras med covid-19 efter utlandsresa analyseras för att möjliggöra upptäckt av introduktion av nya virusvarianter i Sverige.

Mer information

Publicerades

Taggar för denna sida: