Publicerades

Ändrade rekommendationer om att stanna hemma vid symtom på luftvägsinfektion

Den som är fullvaccinerad, har haft covid-19 det senaste halvåret eller är under 6 år kan efter den 1 november, utan att testa sig, återgå till arbete, skola eller förskola när man känner sig frisk, meddelar Folkhälsomyndigheten.

De nya rekommendationerna innebär att barn i förskoleåldern (yngre än förskoleklass), de som nyligen haft covid-19 och fullvaccinerade personer kan återvända till arbete, skola och förskola om de har varit feberfria i minst ett dygn och känner sig friska. Detta även om vissa luftvägssymtom kvarstår. Det är upp till varje individ att bedöma när man känner sig frisk.

Alla barn och vuxna rekommenderas att stanna hemma vid symtom på luftvägsinfektion. Ovaccinerade personer rekommenderas precis som tidigare att testa sig för covid-19 och stanna hemma i väntan på svar. 

– Att stanna hemma när man är sjuk är självklart. Men med de nya rekommendationerna förtydligar vi vikten av att stanna hemma om man får luftvägsinfektioner och ger samtidigt mer vägledning kring när man kan komma tillbaka till förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter, säger avdelningschef Britta Björkholm.

Folkhälsomyndigheten inför de nya rekommendationerna då myndigheten inte vill att rekommendationerna vid symtom ska vara mer långtgående än nödvändigt. Vaccinationsgraden i befolkningen har ökat och därmed har också risken för omfattande smittspridning och sjuklighet i covid-19 minskat, skriver Folkhälsomyndigheten. 

Källa: Folkhälsomyndigheten
Publicerades

Taggar för denna sida: