Publicerades

SMHI varnar för kraftig vind och stormbyar

SMHI har utfärdat en orange varning för vind som berör delar av Jämtland, Härjedalen, Hälsingland och Medelpad. Det handlar om kraftig vind med stormbyar under natten till måndag. Det finns risk för nedfallna träd, begränsad framkomlighet på vägarna, strömavbrott, skador på byggnader och flygande föremål. Även i stora delar av Götaland väntas oväder med mycket hårda vindbyar.

Det är ett lågtryck som passerar och ger kraftig vind med stormvindbyar i södra Jämtland öster om fjällen, Härjedalen öster om fjällen, nordvästra Hälsingland och västra Medelpad, skriver SMHIKortvarigt väntas vindbyar på 22-27 m/s. Det kan även komma något snöfall. 

Varningen gäller den16 januari kl. 21.00 – 17 januari kl. 01.00. 

Varningen innebär att det finns risk för:

  • Mycket begränsad framkomlighet på vägar på grund av nedfallna träd. 
  • Förseningar inom buss-, tåg-, flyg- och färjetrafiken samt inställda avgångar.
  • Sannolikt elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer.
  • Skador på byggnader och risk för flygande föremål.
  • Omfattande skogsskador.

SMHI utfärdade på söndagen också en gul varning för vind som gäller Södra Jämtland, Härjedalen, delar av Medelpad, Hälsingland, västra och norra Dalarna. Kortvarigt under söndagskvällen kan det bli mycket hårda vindbyar, 21-24 m/s, även i dessa områden. 

SMHI har sedan tidigare utfärdat en orange varning för vind i kombination med snöfall som berör fjälltrakterna i södra Jämtlands och Dalarnas län.

Varningar även i södra Sverige

Det finns även en gul varning för vind utfärdad som berör stora delar av Götaland under natten mot måndag, samt flera andra vädervarningar. I Götaland väntas vindbyar på 20-25 m/s, i Skåne och Halland drygt 25 m/s. Detta kan orsaka begränsad framkomlighet på vägar och inställda eller försenade avgångar i buss-, tåg-, flyg- och färjetrafiken. Se Trafikverkets trafikinformation för länsvis information om läget

Källa: SMHI
Uppdaterades

Taggar för denna sida: