Publicerades

Sveriges ambassad i Ankara om säkerhetsläget i Turkiet

På grund av det försämrade säkerhetsläget i Turkiet har Sveriges ambassad i Ankara uppdaterat reseinformationen för landet.

Uppdaterad 5/10-15
Demonstrationer och våldsamma sammanstötningar mellan demonstranter och ordningsmakten har ägt rum och förekommer i en rad städer i landet och det allmänna säkerhetsläget i Turkiet har försämrats. Ambassaden i Ankara, Generalkonsulatet i Istanbul och UD följer noga utvecklingen i hela Turkiet.

En reseavrådan gäller sedan tidigare för alla resor till Turkiets närområde mot Syrien (se aktuell reseavrådan nedan). Turistorterna utmed medelhavskusten påverkas inte av avrådan och inte heller Ankara, Istanbul eller Izmir.

Generellt gäller för dock hela Turkiet att i möjligaste mån undvika folksamlingar och demonstrationer eftersom de snabbt kan övergå i våldsamheter. Svenskar uppmanas också att vara uppmärksamma framför allt vid offentliga platser som turistattraktioner och i samband med allmänna transportmedel.

Svenskar i landet rekommenderas att följa händelseutvecklingen genom nyhetsrapporteringen och att regelbundet besöka UDs, ambassadens och generalkonsulatets hemsidor, eftersom situationen snabbt kan förändras. Det är viktigt att följa information, råd och instruktioner från turkiska myndigheter.

Aktuell reseavrådan från Utrikesdepartementet (UD):
Med anledning av säkerhetsläget avråder UD tillsvidare från alla resor till Turkiets närområde mot Syrien, upp till ett avstånd om 10 km från den syriska gränsen. Utöver detta avråder UD från icke nödvändiga resor till de delar av provinserna Hatay, Gaziantep, Kilis, Mardin, Sanilurfa, Sirnak och Siirt som ligger bortom 10 km från den syriska gränsen. Även provinsen Hakkari vid den irakiska gränsen omfattas av avrådan, liksom Agri, Bingöl, Diyarbakir, Igdir och Tunceli i landets östra del.

Borttagen länk - Reseinformation hos Sveriges ambassad i Ankara
Borttagen länk - Ladda ner UD:s app Resklar. Här finns UD:s råd och reseinformation från alla Sveriges ambassader

Källa: Utrikesdepartementet
Uppdaterades

Taggar för denna sida: