Publicerades

Boende i Everöd, Östra Sönnarslöv och Huaröd ska koka kranvattnet

Kristianstads kommun gick på tisdagskvällen ut med ett viktigt meddelande till allmänheten där de uppmanar boende i Everöd, Östra Sönnarslöv och Huaröd att koka det kommunala dricksvattnet. Misstankar finns om förorening i dricksvattnet.

Kommunen har fått indikationer på att flera invånare i Everöd drabbats av magsjuka. Det är ännu oklart om vattnet är smittkällan.

Om du har insjuknat är det bra om du fyller i Borttagen länk -  det här formuläret så att kommunen kan kartlägga utbredningen och spåra källan.

Uppmaning

Koka upp vatten som ska drickas eller användas till mat i kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Det räcker att koka upp dricksvattnet - det behöver alltså inte koka en viss tid. Förvara dricksvattnet i en väl rengjord behållare i rumstemperatur eller kallare - gärna i kylskåp.

Kokningsrekommendationen gäller för både för människor och sällskapsdjur. Vattnet kan användas för dusch och tvätt utan kokning.

Kokningen dödar eventuella mikroorganismer som bakterier, virus och parasiter.

Vattentankar

Vattentankar finns på uppställda vid Skogåsa och gamla stationen (pizzerian)  i Everöd. I Huaröd placeras en vattentank vid affären och i Östra Sönnarslöv vid den gamla affären. Ta med egna kärl för att tappa upp vattnet.

Smittskyddsenheten inom Region Skåne är informerat och följer läget. Den som är sjuk och har frågor kan vända sig till sjukvårdsrådgivningen telefon 1177.

Borttagen länk - Mer information hos Kristianstads kommun

Borttagen länk - Lyssna även på Sveriges Radio P4 Kristianstad för uppdaterad information

Källa: Kristianstads kommun
Uppdaterades

Taggar för denna sida: