Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur

Uppdatering 4 september: Det viktiga meddelandet till allmänheten, VMA, som utfärdades i Arvidsjaurs kommun i Norrbottens län den 31/8 gäller inte längre. Nya provsvar har visat att det inte finns några föroreningar i dricksvattnet. Faran är över.

Ursprunglig text: Kommunen uppmanar boende i Arvidsjaurs tätort att inte dricka det kommunala dricksvattnet eller använda det till matlagning.Orsaken är att prover visat på förhöjda värden av PFAS i dricksvattnet från Arvidsjaurs vattenverk.

För mer information se Arvidsjaur.se och lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten. Du kan även ringa 113 13. 

Upptäcktes vid rutinprovtagning

Det var vid en rutinkontroll som kommunen upptäckte förhöjda värden av PFAS i dricksvattnet. Arvidsjaurs kommun uppmanar därför invånarna i tätorten att inte dricka av det kommunala dricksvattnet eller använda det till matlagning, i väntan på säkrare provsvar. Att koka vattnet hjälper inte, enligt kommunen. Däremot går det bra att tvätta sig och borsta tänderna i kranvattnet.

Uppdatering 3/9: Kommunen fick på måndagen nya provsvar, som alla visade nollresultat för PFAS-förorening. Men enligt lag krävs ytterligare godkända provsvar på det utgående vattnet innan kommunen kan avfärda de första provsvaren som drog igång krishanteringen. Slutgiltiga provsvar väntas komma på onsdag. Fram till dess fortsätter kommunen att erbjuda nödvatten på flera platser, skriver Arvidsjaurs kommun.

Om PFAS

PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser) är ett samlingsnamn för en stor grupp ämnen. De förekommer inte naturligt, utan började framställas i mitten av 1900-talet, skriver Livsmedelsverket. PFAS används bland annat i släckskum avsett för olje- och drivmedelsbränder i flygplan, fordon, fartyg och industrier, enligt Arvidsjaurs kommun. Ämnena är mycket svårnedbrytbara och kommer att finnas kvar under lång tid. Mer information om PFAS finns hos Livsmedelsverket och Arvidsjaurs kommun.

Mer information

Arvidsjaurs kommun: Uppmaning om att inte dricka dricksvattnet

Arvidsjaurs kommun: Frågor och svar om PFAS

Livsmedelsverket om PFAS

Information in English (Arvidsjaurs kommun)

Information på persiska från Arvidsjaurs kommun

Information på tyska (Deutch) från Arvidsjaurs kommun

Uppdaterades

Taggar för denna sida: