Publicerades

SMHI varnar för storm och stormbyar i Jämtlands och Västernorrlands län

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm eller stormbyar i hela Jämtlands län och hela Västernorrlands län, gällande söndag den 7 januari.

Ett intensivt lågtryck väntas enligt prognosen snabbt passera över södra Norrland, och i Jämtlands och Västernorrlands län innebär det storm eller stormbyar. Varningen för storm gäller särskilt i Jämtlands- och Härjedalsfjällen.

Varningen från SMHI har klass 2 och definitionen för det är när det gäller stormbyar att det kan blåsa så kraftigt att det medför skador på byggnader med risk för kringflygande föremål. Det kan bli större skador på skog och risk för störningar i trafiken, och för el och telefoni. Definitionen för klass 2-varningen för storm är att det kan vara mycket svårt att gå upprätt, och det är farligt att vistas på fjället.

Det finns också en klass 1-varning för mycket hård vind i Dalafjällen, och mycket hårda vindbyar i Hälsingland. 

SMHI varnar även för kuling på många håll i de norra farvattnen, från Bottenviken ända ner till mellersta Östersjön, i södra Bottenhavet har SMHI utfärdat en klass 2-varning för storm till söndag kväll. Det blir även kulingvindar över Skagerack och Vänern under söndagen.

Trafikverket varnar med anledning av stormvarningen för begränsad framkomlighet på vägar och järnvägar i Jämtlands och Västernorrlands län. Bilister rekommenderas att resa vid en annan tidpunkt än söndag den 7 januari.

Borttagen länk - Trafikverket varnar för besvärlig trafiksituation

Borttagen länk - Information från länsstyrelsen Jämtlands län

Borttagen länk - Följ varningsläget hos SMHI

Borttagen länk - Här kan du läsa mer om storm