Publicerades

Dricksvattnet i Östersund måste kokas

Uppdatering 19/10: Kokningsrekommendationen har upphört, vattnet kan nu drickas och användas som vanligt. Alla med kommunalt vatten i Östersunds kommun samt delar av Krokoms kommun uppmanades att koka dricksvattnet innan det används till dryck eller matlagning. Enligt kommunerna fanns tecken på att vattnet innehöll bakterier.

Under fredagsmorgonen kom nya provsvar som visade att dricksvattnets är rent. Det innebär att kokningsrekommendationen har upphört och att vattnet nu kan drickas och användas som vanligt.

Ursprunglig text:
Uppmaningen gäller alla som är anslutna till det kommunala dricksvattnet i Östersunds stad och Brunflo tätort samt området däremellan: Frösö tätort, Lugnvik, Byskogen och Sånghusvallen samt Annersia från Vallsundsbron till Orrviken.

Uppmaningen gäller tills vidare.

På torsdagskvällen rapporterade kommunen att ett nytt prov som tagits visade på rent vatten. Men för att dricksvattnet ska få betraktas som tjänligt så krävs ytterligare en provtagning utan anmärkning. Svaret på den provtagningen väntas på fredag förmiddag. Om även det provet blir godkänt kommer kokningsrekommendationen att dras tillbaka. I annat fall har kommunen en plan för vattenförsörjningen, skriver Östersunds kommun

Källa: Östersundskommun
Uppdaterades

Taggar för denna sida: