Publicerades

Matförgiftad? Glöm inte att anmäla till din kommun

Folkhälsomyndigheten har kunnat spåra delar av ett stort magsjukeutbrott till färsk grönsaksjuice. För att minska smittspridningar är det alltid viktigt att du som misstänker matförgiftning anmäler detta till din kommun.

Under hösten har närmare 400 personer drabbats av parasiten Cryptosporidium som kan orsaka magsjuka. Genom intervjuer med drabbade har Folkhälsomyndigheten kommit fram till att färskpressad juice med spenat i ligger bakom en del av sjukdomsfallen. 

Utbrottet är bara ett exempel av många fall årligen där mikroorganismer orsakar matförgiftningar. Enligt Livsmedelsverket sker det cirka 250 utbrott per år med mellan 2 000 och 3 000 inrapporterade sjukdomsfall. Samtidigt är mörkertalet stort eftersom många kurerar sin magsjuka hemma utan att rapportera vidare. En bedömning är att cirka en halv miljon svenskar drabbas av matförgiftning varje år.

För att minska smittspridningen och hjälpa myndigheterna att hitta orsaken till smittan är det därför viktigt att du som misstänker matförgiftning alltid rapporterar detta till miljö- och hälsoskyddskontoret i din kommun.

Publicerades

Taggar för denna sida: