Publicerades

SMHI inför nya vädervarningar

Från och med den 26 oktober införs nya vädervarningar i Sverige. Klass 1, 2 och 3 byts nu ut till gul, orange och röd. I det nya systemet ska det vara enklare att förstå vilka problem vädret kan orsaka.

SMHI:s nya vädervarningar är konsekvensbaserade och regionalt anpassade, därmed mer relevanta och användbara för hela samhället.

I stället för klass 1, 2 och 3 som tidigare får det nya varningssystemet nu tre varningsfärger i olika symboler: gul, orange och röd. Röd varning är den allvarligaste.

Varningsnivå sätts utifrån vilka konsekvenser vädret väntas få i ett visst område. En gul varning i det nya systemet motsvarar inte den tidigare klass 1. Då varningarna baseras på konsekvenser kan även en gul varning betyda att enskilda personer och samhällsaktörer behöver förbereda sig.

– Syftet med förändringen är att öka relevansen och kvaliteten i varningarna så att alla i samhället kan förbereda sig, till exempel inför ett snöfall. Bättre beslutsunderlag är viktiga för såväl samhällsaktörer, bland annat kommuner och räddningstjänster, som enskilda människor, säger Fredrik Linde, chef för SMHI:s prognos- och varningsverksamhet.

Vädervarningarna publiceras både på SMHI:s webbplats och i väderappen. Varningsinformation sprids dessutom via andra aktörer, som till exempel krisinformation.se, länsstyrelser och kommuner.

Källa: SMHI
Publicerades

Taggar för denna sida: