Publicerades

Andra påfyllnadsdos rekommenderas till personer som löper störst risk för allvarlig sjukdom

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en andra påfyllnadsdos vaccin mot covid-19 till personer som bor på SÄBO, har hemtjänst eller hemsjukvård samt till alla som är 80 år och äldre. Den andra påfyllnadsdosen bör ges tidigast fyra månader efter den första.

De senaste veckorna har smittspridningen av covid-19 ökat även bland personer som löper större risk att bli allvarligt sjuka. Till exempel boende på SÄBO. 

Risken att drabbas av allvarlig sjukdom ökar med stigande ålder. Vaccin skyddar mot sjukdom, allvarlig sjukdom och död i covid-19, och därför rekommenderar nu Folkhälsomyndigheten att de som löper störst risk för allvarlig sjukdom erbjuds en andra påfyllnadsdos. Det innebär för denna grupp sammantaget en fjärde vaccindos.

Rekommendationen gäller:

  • Personer som bor på SÄBO
  • Personer med hemtjänst eller hemsjukvård
  • Personer som är 80 år och äldre

Regionerna kan börja erbjuda den andra påfyllnadsdosen tidigast fyra månader efter föregående påfyllnadsdos. Vaccinationsarbetet inleds från och med vecka 8 i regionerna.

Som påfyllnadsdos rekommenderas för närvarande hel dos av vaccinet Comirnaty från Pfizer/Biontech eller halv dos av vaccinet Spikevax från Moderna.

Källa: Folkhälsomyndigheten
Publicerades

Taggar för denna sida: