Nyheter för mars

Publicerades

Lärdomar efter skogsbranden i Västmanland

Erfarenheterna efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014 visar att det finns viktiga lärdomar att dra för landets krisberedskap. Detta enligt MSB som har analyserat många olika utredningar om branden. I dag torsdag 31 mars överlämnas myndighetens rapport till regeringen.

Publicerades

MSB och CERT-SE om nya IT-attacker mot svenska medier

Under torsdagskvällen 24 mars genomfördes ytterligare en överbelastningsattack som drabbade svenska mediabolags webbplatser. Liksom vid den attack som genomfördes under förra helgen drabbades flera operatörer, med följden att ett antal webbplatser fick störningar. MSB ger stöd till de drabbade…

Publicerades

Dagen efter explosionerna i Belgien

Svenska resenärer i Belgien uppmanas att vara fortsatt uppmärksamma, noga följa lokala myndigheters rekommendationer och kontakta sina anhöriga. Säkerhetspolisen meddelar att säkerhetsläget i Sverige är oförändrat. Med anledning av händelserna i Bryssel har polisen förstärkt sin närvaro på bland…

Publicerades

Säpo: Tätt samarbete efter händelserna i Belgien

Säkerhetspolisen har ett intensivt samarbete med anledning av terrordåden i Belgien. Terrorhotnivån för Sverige ligger kvar oförändrad på förhöjd nivå.

Publicerades

Ökad närvaro av vakter och polis på svenska flygplatser

Som en trygghetsskapande åtgärd stärker polisen sin närvaro på svenska flygplatser, skriver Polisen. Swedavia meddelar att de har en utökad närvaro av informationspersonal och skyddsvakter på sina flygplatser.

Publicerades

Explosioner i Bryssel, Belgien

På tisdagsmorgonen skedde explosioner på Bryssels flygplats Zaventem i Belgien och på tunnelbanestationen Maelbeek i EU-kvarteren i centrala Bryssel. Svenskar i Bryssel uppmanas kontakta sina anhöriga, stanna inne och följa anvisningar från belgiska myndigheter.

Publicerades

Polisen och CERT-SE om IT-attacker mot svenska medier

Uppdaterad söndag 20 mars kl.18.05: MSB ser allvarligt på attacken mot de svenska mediesajterna. Under lördagen drabbades flera stora medier av överbelastningsattacker. Polisen har inlett en förundersökning.

Publicerades

Sveriges ambassad om explosion i Istanbul, Turkiet

En explosion inträffade under lördagen på affärsgatan Istiklal i Istanbul. Svenska medborgare som befinner sig i Istanbul uppmanas att kontakta anhöriga i Sverige samt följa turkiska myndigheters instruktioner.

Publicerades

Säkerhetspolisens årsbok 2015 släpptes idag

Säkerhetspolisen presenterade under torsdagen sin årsbok för året som gick. Myndigheten beskriver 2015 som ett intensivt år med många dramatiska händelser.

Publicerades

Sveriges ambassad om explosion i Ankara, Turiket

En explosion har inträffat i Kizilay-området i centrala Ankara på söndagkvällen. Svenska medborgare som befinner sig i eller i närheten Ankara uppmanas att kontakta anhöriga i Sverige.

Publicerades

Dags att testa vår kriskarta igen

Uppdaterad 8 mars 09.50: Tack alla som deltog i testet av Krisinformations kriskarta. Vi fick in över 14.000 svar, varav de flesta hade hört VMA-tutan.

Publicerades

VMA: Kraftig rökutveckling efter lastbilskrock i Åmål

Uppdaterad 4/3 15:10: Det tidigare VMA som utfärdades om lastbilskrocken är nu avblåst.

Publicerades

Säkerhetspolisen sänker terrorhotsnivån

Den nationella terrorhotsnivån sänks från nivå fyra till tre på den femgradiga skalan. Det beslutade säkerhetspolischef Anders Thornberg på onsdagen.