Nyheter för november

Publicerades

Tågtrafik i södra Sverige ställs in på grund av stormen Gorm

Trafikverket stänger flera järnvägsbanor i södra Sverige på grund av stormen Gorm som drar in över södra Sverige under söndagskvällen och natten mot måndag.

Publicerades

SMHI utfärdar stormvarning i södra Sverige

SMHI har utfärdade på lördagen en klass 2-varning för stormvindar i flera län i södra Sverige under söndagskvällen och natten mot måndag.

Publicerades

MSB:s lägesbild av flyktingsituationen vecka 48

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har sammanställt en nationell bild av läget med anledning av flyktingsituationen för vecka 48.

Publicerades

Regeringen om förändringar i flyktingmottagandet

Regeringen föreslog 24 november en rad förändringar i flyktingmottagandet. Bland annat föreslås tidsbegränsade uppehållstillstånd för alla utom för kvotflyktingar. Syftet är att minska antalet asylsökande som söker sig till Sverige, säger statsminister Stefan Löfvén.

Publicerades

Myndigheternas svar på frågor om terrorhotnivån

Många undrar om den höjda hotnivån för terrorism. Myndigheterna har därför samlat svar på vanliga frågor, till exempel om man ska undvika platser där många människor vistas.

Publicerades

Allvarligt hot mot Bryssel

Kriscentret i Belgien bedömer att det just nu finns ett allvarligt och omedelbart hot mot Bryssel. Det innebär bland annat att större evenemang ställs in och att stadens tunnelbana hålls stängd i helgen.

Publicerades

MSB: Var försiktig med vilken information du delar

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppmanar allmänheten att inte sprida spekulationer och rykten med anledning av den höjda hotnivån för terrorangrepp. Myndigheten går också ut med konkreta råd för hur du kan kontrollera om information är trovärdig.

Publicerades

Säkerhetspolisen har gripit misstänkt

Uppdatering den 22 november: Åklagarmyndigheten har beslutat att den man som varit anhållen misstänkt för förberedelse till terroristbrott ska släppas. Han är inte längre misstänkt.

Publicerades

Samverkansrådet mot terrorism samlades efter höjd hotnivå

Den 19 november samlades Samverkansrådet mot terrorism för en genomgång av lägesbilden med anledning av den förhöjda terrorhotsnivån.

Publicerades

Säkerhetspolisen svarar på vanliga frågor om den höjda hotnivån

Säkerhetspolisen har samlat svar på de vanligaste frågorna från allmänhet och medier.

Publicerades

Migrationsverket kan inte längre erbjuda boende till alla asylsökande

Från och med torsdagen den 19 november kan Migrationsverket inte längre erbjuda tak över huvudet för alla asylsökande som kommer till Sverige. Detta innebär att asylsökande hädanefter kan få ordna boende på egen hand. Barnfamiljer kommer att prioriteras när boendeplatser fördelas till asylsökande.

Publicerades

Försvarsmakten följer Säkerhetspolisens hotnivåhöjning

Med anledning av Säkerhetspolisens höjning av terrorhotnivån mot Sverige, har även Försvarsmakten uppdaterat hotnivån när det gäller hotet från terrorism, från förhöjt (3) till högt (4).

Publicerades

Säkerhetspolisen höjer hotnivån

Säkerhetspolisen höjer hotnivån för terrorism riktad mot Sverige. Hotnivån har höjts ett steg från förhöjt hot (3) till högt hot (4) på en femgradig skala.

Publicerades

MSB:s lägesbild av flyktingsituationen vecka 47

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har sammanställt en nationell bild av läget med anledning av flyktingsituationen för vecka 47.

Publicerades

Myndigheter mot antibiotikaresistens

Idag lanseras webbplatsen Skydda antibiotikan där 23 myndigheter samarbetar för att antibiotikaresistensen inte ska fortsätta att öka. Målet är att antibiotika ska kunna användas även i framtiden.

Publicerades

Säkerhetspolisen svarar på vanliga frågor om attentaten i Paris

Säkerhetspolisen har samlat svaren på de vanligaste frågorna om attentaten i Paris på sin webbplats.

Publicerades

Röda Korset öppnar stödtelefon för att förebygga extremism

Från den 16 november bemannar Röda Korset en stödtelefon för den som är orolig för att någon de känner riskerar att dras in i en våldsbejakande extremism.

Publicerades

Polisen höjer vaksamheten

Polismyndigheten följer händelseutvecklingen i Frankrike. Polisen har höjt vaksamheten i hela landet samt särskilt i storstadsregionerna förstärkt säkerheten kring strategiska objekt, exempelvis ambassader.

Publicerades

Säkerhetspolisen om samarbete efter attentaten i Paris

Säkerhetspolisen arbetar för att få en bild av hur attentaten i Paris skulle kunna påverka Sverige. I nuläget bedöms att attentaten inte har någon koppling till Sverige.

Publicerades

Polisen aktiverar katastrofregistrering

Med anledning av händelserna i Paris har Polisen aktiverat sin katastrofregistrering.

Publicerades

Sveriges ambassad om attentaten i Paris

Med anledning av attackerna i Paris råder Sveriges ambassad i Frankrike svenskar på plats att följa händelserna i medier. Ambassaden uppmanar också svenskar att följa franska myndigheters råd, undvika stora folksamlingar, stanna inomhus samt kontakta anhöriga i Sverige.

Publicerades

Polisen om hur gränskontrollerna går till

De tillfälliga inre gränskontrollerna innebär inte att samtliga som passerar in i Sverige kommer att kontrolleras, uppger Polisen.

Publicerades

Myndigheterna om tillfälliga gränskontroller

Regeringen har beslutat att införa inre gränskontroller från klockan tolv torsdagen 12 november 2015. Det innebär att Sveriges gränser mot andra Schengenländer har identitetskontroller. Polisen kommer att kontrollera att den som reser till Sverige kan visa upp pass eller nationellt ID-kort.

Publicerades

MSB:s lägesbild av flyktingsituationen vecka 46

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har sammanställt en nationell bild av läget med anledning av flyktingsituationen för vecka 46.

Publicerades

SMHI: klass 2-varning utfärdad för Skagerack, Kattegatt, Öresund  och sydvästra Östersjön

SMHI utfärdar nu fler varningar för hårt väder natten mot söndag. Klass 2-varning för storm gäller för Skagerack och Kattegatt. För Öresund och sydvästra Östersjön är klass 2-varning utfärdad för mycket lågt vattenstånd.

Publicerades

SMHI om klass 2-varning för stormbyar i Halland och Skåne

Uppdaterad 7/11 kl. 17.25. SMHI varnar om risk för mycket hårda vindbyar och risk för stormbyar i Hallands län och Skåne län under natten mot söndag.

Publicerades

Migrationsverket om boendesituationen

Det finns inte tillräckligt många boendeplatser för asylsökande just nu, uppger Migrationsverket. Myndigheten ber därför kommunerna om hjälp med att snabbt ordna fram fler evakueringsplatser.

Publicerades

UD: Undantagstillstånd på Maldiverna

Maldiverna har infört undantagstillstånd sedan spänningarna ökat mellan presidenten Abdulla Yameen och oppositionen.

Publicerades

MSB:s lägesbild av flyktingsituationen vecka 45

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har sammanställt en nationell bild av läget med anledning av flyktingsituationen för vecka 45.

Publicerades

Partille kommun om dricksvattnet

Preliminära prover visar att dricksvattnet i Partille kommun är otjänligt och därför måste kokas.

Publicerades

SMHI: Storm över Lapplandsfjällen

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm över norra Lapplandsfjällen.