Nyheter för december

Publicerades

SMHI: Klass 2-varning för mycket höga flöden

SMHI varnar för mycket höga flöden i Byälven i Värmlands län och i Upperudsälven nedströms Dals Långed i Västra Götalands län.

Publicerades

Munskydd i kollektivtrafiken från den 7 januari

Folkhälsomyndigheten rekommenderar resenärer att använda munskydd i kollektivtrafiken. Rekommendationen gäller för resor som sker vardagar klockan 7–9 och 16–18. Det nya rådet om munskydd gäller från och med den 7 januari 2021.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund

Uppdatering 30/12 klockan 07.20: Meddelandet gäller inte längre. Faran är över.

Publicerades

Den brittiska varianten av covid-19-viruset konstaterad i Sverige

Region Sörmland har konstaterat ett fall av den nya muterade varianten av covid-19-viruset som först upptäcktes i Storbritannien. Smittspårning startades omedelbart efter det att fallet konstaterades och man bedömer att spridningsrisken är väldigt låg.

Publicerades

Skärpta råd för butiker, köpcentrum och träningsanläggningar

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sina råd till verksamheter. Det blir nu tydligare att verksamheter bör bestämma ett maxantal för hur många som får vara i lokalerna samtidigt.

Publicerades

Vaccinering mot covid-19 inleds 27 december

Den 27 december kommer vaccineringen mot covid-19 att inledas på äldreboenden i Sverige. Den första leveransen, med 9 750 doser, kommer att delas ut till landets alla regioner.

Publicerades

Inreseförbud från Storbritannien och Danmark

Regeringen meddelade på måndagen att inreseförbud till Sverige från Storbritannien och Danmark införs, på grund av den nya varianten av SARS-Cov-2-viruset. Förbudet träder i kraft vid midnatt, natten till tisdag 22 december. Regeringen har också beslutat om en avrådan från icke-nödvändiga resor…

Publicerades

Pfizer/Biontechs vaccin godkänt i EU

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar ett godkännande av Pfizer/Biontechs vaccin mot covid-19. EU-kommissionen gav på måndagen ett så kallat villkorat godkännande till vaccinet.

Publicerades

Regeringen skärper restriktionerna inför julhelgen

Regeringen skärper en rad restriktioner inför jul- och nyårshelgen. De flesta restriktionerna gäller från den 24 december till den 24 januari.

Publicerades

Snabbtester för personal inom vård och omsorg

Staten går in och medfinansierar så kallade snabbtester för att regionerna snabbt ska kunna upptäcka smitta på till exempel äldreboenden. Det meddelade regeringen i dag.

Publicerades

Gravida uppmanas till extra försiktighet för att inte bli sjuka i covid-19

Ny kunskap om förhöjd risk för gravida när det gäller covid-19 gör att Folkhälsomyndigheten förstärker och upprepar sina rekommendationer om försiktighet när det gäller risken för att smittas av coronaviruset.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Helsingborg

Uppdatering 17 december kl. 17.15: Meddelandet gäller inte längre.

Publicerades

Sms med information om covid-19

Måndagen den 14 december skickas ett sms till Sveriges befolkning. Syftet är att informera om de skärpta föreskrifter och allmänna råd som då börjar gälla i hela landet.

Publicerades

Regeringen föreslår tillfällig pandemilag

Regeringen föreslår att en tillfällig pandemilag för covid-19 ska gälla från den 15 mars 2021 till och med mars 2022. Syftet med lagen är att fler verksamheter än idag ska kunna omfattas av smittskyddsregler.

Publicerades

Folkhälsomyndigheten: Begränsa ditt umgänge under storhelgerna

Från och med den 14 december ersätts de regionala råden av skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd, skriver Folkhälsomyndigheten.

Publicerades

Gymnasieskolorna bör övergå till distansundervisning

Landets gymnasieskolor bör från den 7 december delvis stänga och övergå till fjärr- och distansundervisning till och med den 6 januari. Det rekommenderar Folkhälsomyndigheten.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Bettorp, Örebro

Uppdatering 2/12 kl. 17.00: Det viktiga meddelandet till allmänheten i Bettorp, Örebro gäller inte längre. Faran är över.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Borlänge kommun, Dalarnas län

Det viktiga meddelandet till allmänheten i Borlänge gäller inte längre. Faran är över.

Publicerades

Symtomfria barn bör stanna hemma om någon i familjen har covid-19

Även yngre barn som bor tillsammans med någon som har covid-19 bör stanna hemma enligt Folkhälsomyndigheten som ändrar sina rekommendationer.