2015

Publicerades

Länsstyrelsen Jämtland: Undvik att vistas utomhus under stormen Staffan

Länsstyrelsen i Jämtlands län uppmanade allmänheten att hålla sig inomhus under fredags kväll och natten mot lördag, med anledning av stormen Staffan.

Publicerades

Varning för storm och stormbyar i delar av södra Norrland

SMHI har utfärdat klass 2-varningar inför en storm som väntas dra in över delar av södra Norrland under fredag kväll. Störningar kan förekomma i bland annat tåg- och vägtrafik, meddelar Trafikverket.

Publicerades

MSB:s lägesbild av flyktingsituationen vecka 51

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har sammanställt en nationell bild av läget för flyktingsituationen under vecka 51.

Publicerades

Svenskar uppmanas lämna Burundi

UD skärper sin reseavrådan för Burundi.

Publicerades

MSB:s lägesbild av flyktingsituationen vecka 50

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har sammanställt en nationell bild av läget för flyktingsituationen under vecka 50.

Publicerades

Varning för extremt höga flöden

SMHI har utfärdad en klass 3-varning för extremt höga flöden i de västra delarna av Västra Götaland. Uppdaterad 6/12 18.50. Klass 3-varningen gäller även Hallands län.

Publicerades

Störningar under stormen Helga

Stormen Helga som drabbade delar av södra Sverige under fredagen medförde strömavbrott och stora störningar i trafiken. Uppdaterad 5/12 kl 08.22.

Publicerades

Krisinformation.se testar crowdsourcing

Crowdsourcing betyder att många hjälps åt att samla in information tillsammans. Själva informationsinsamlingen kan ske på olika sätt, men det är vanligt att använda kartor. Krisinformation.se börjar i december 2015 att testa ett enkelt verktyg för crowdsourcing, där medborgare kan skicka in sina…

Publicerades

SMHI: klass 2-varning för stormbyar i norra Götaland

SMHI varnade under torsdagsförmiddagen för mycket besvärligt väder i norra Götaland under fredagen.

Publicerades

MSB:s lägesbild av flyktingsituationen vecka 49

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har sammanställt en nationell bild av läget med anledning av flyktingsituationen för vecka 49.

Publicerades

Tågtrafik i södra Sverige ställs in på grund av stormen Gorm

Trafikverket stänger flera järnvägsbanor i södra Sverige på grund av stormen Gorm som drar in över södra Sverige under söndagskvällen och natten mot måndag.

Publicerades

SMHI utfärdar stormvarning i södra Sverige

SMHI har utfärdade på lördagen en klass 2-varning för stormvindar i flera län i södra Sverige under söndagskvällen och natten mot måndag.

Publicerades

MSB:s lägesbild av flyktingsituationen vecka 48

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har sammanställt en nationell bild av läget med anledning av flyktingsituationen för vecka 48.

Publicerades

Regeringen om förändringar i flyktingmottagandet

Regeringen föreslog 24 november en rad förändringar i flyktingmottagandet. Bland annat föreslås tidsbegränsade uppehållstillstånd för alla utom för kvotflyktingar. Syftet är att minska antalet asylsökande som söker sig till Sverige, säger statsminister Stefan Löfvén.

Publicerades

Myndigheternas svar på frågor om terrorhotnivån

Många undrar om den höjda hotnivån för terrorism. Myndigheterna har därför samlat svar på vanliga frågor, till exempel om man ska undvika platser där många människor vistas.

Publicerades

Allvarligt hot mot Bryssel

Kriscentret i Belgien bedömer att det just nu finns ett allvarligt och omedelbart hot mot Bryssel. Det innebär bland annat att större evenemang ställs in och att stadens tunnelbana hålls stängd i helgen.

Publicerades

MSB: Var försiktig med vilken information du delar

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppmanar allmänheten att inte sprida spekulationer och rykten med anledning av den höjda hotnivån för terrorangrepp. Myndigheten går också ut med konkreta råd för hur du kan kontrollera om information är trovärdig.

Publicerades

Säkerhetspolisen har gripit misstänkt

Uppdatering den 22 november: Åklagarmyndigheten har beslutat att den man som varit anhållen misstänkt för förberedelse till terroristbrott ska släppas. Han är inte längre misstänkt.

Publicerades

Samverkansrådet mot terrorism samlades efter höjd hotnivå

Den 19 november samlades Samverkansrådet mot terrorism för en genomgång av lägesbilden med anledning av den förhöjda terrorhotsnivån.

Publicerades

Säkerhetspolisen svarar på vanliga frågor om den höjda hotnivån

Säkerhetspolisen har samlat svar på de vanligaste frågorna från allmänhet och medier.

Publicerades

Migrationsverket kan inte längre erbjuda boende till alla asylsökande

Från och med torsdagen den 19 november kan Migrationsverket inte längre erbjuda tak över huvudet för alla asylsökande som kommer till Sverige. Detta innebär att asylsökande hädanefter kan få ordna boende på egen hand. Barnfamiljer kommer att prioriteras när boendeplatser fördelas till asylsökande.

Publicerades

Försvarsmakten följer Säkerhetspolisens hotnivåhöjning

Med anledning av Säkerhetspolisens höjning av terrorhotnivån mot Sverige, har även Försvarsmakten uppdaterat hotnivån när det gäller hotet från terrorism, från förhöjt (3) till högt (4).

Publicerades

Säkerhetspolisen höjer hotnivån

Säkerhetspolisen höjer hotnivån för terrorism riktad mot Sverige. Hotnivån har höjts ett steg från förhöjt hot (3) till högt hot (4) på en femgradig skala.

Publicerades

MSB:s lägesbild av flyktingsituationen vecka 47

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har sammanställt en nationell bild av läget med anledning av flyktingsituationen för vecka 47.

Publicerades

Myndigheter mot antibiotikaresistens

Idag lanseras webbplatsen Skydda antibiotikan där 23 myndigheter samarbetar för att antibiotikaresistensen inte ska fortsätta att öka. Målet är att antibiotika ska kunna användas även i framtiden.

Publicerades

Säkerhetspolisen svarar på vanliga frågor om attentaten i Paris

Säkerhetspolisen har samlat svaren på de vanligaste frågorna om attentaten i Paris på sin webbplats.

Publicerades

Röda Korset öppnar stödtelefon för att förebygga extremism

Från den 16 november bemannar Röda Korset en stödtelefon för den som är orolig för att någon de känner riskerar att dras in i en våldsbejakande extremism.

Publicerades

Polisen höjer vaksamheten

Polismyndigheten följer händelseutvecklingen i Frankrike. Polisen har höjt vaksamheten i hela landet samt särskilt i storstadsregionerna förstärkt säkerheten kring strategiska objekt, exempelvis ambassader.

Publicerades

Säkerhetspolisen om samarbete efter attentaten i Paris

Säkerhetspolisen arbetar för att få en bild av hur attentaten i Paris skulle kunna påverka Sverige. I nuläget bedöms att attentaten inte har någon koppling till Sverige.

Publicerades

Polisen aktiverar katastrofregistrering

Med anledning av händelserna i Paris har Polisen aktiverat sin katastrofregistrering.

Publicerades

Sveriges ambassad om attentaten i Paris

Med anledning av attackerna i Paris råder Sveriges ambassad i Frankrike svenskar på plats att följa händelserna i medier. Ambassaden uppmanar också svenskar att följa franska myndigheters råd, undvika stora folksamlingar, stanna inomhus samt kontakta anhöriga i Sverige.

Publicerades

Polisen om hur gränskontrollerna går till

De tillfälliga inre gränskontrollerna innebär inte att samtliga som passerar in i Sverige kommer att kontrolleras, uppger Polisen.

Publicerades

Myndigheterna om tillfälliga gränskontroller

Regeringen har beslutat att införa inre gränskontroller från klockan tolv torsdagen 12 november 2015. Det innebär att Sveriges gränser mot andra Schengenländer har identitetskontroller. Polisen kommer att kontrollera att den som reser till Sverige kan visa upp pass eller nationellt ID-kort.

Publicerades

MSB:s lägesbild av flyktingsituationen vecka 46

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har sammanställt en nationell bild av läget med anledning av flyktingsituationen för vecka 46.

Publicerades

SMHI: klass 2-varning utfärdad för Skagerack, Kattegatt, Öresund  och sydvästra Östersjön

SMHI utfärdar nu fler varningar för hårt väder natten mot söndag. Klass 2-varning för storm gäller för Skagerack och Kattegatt. För Öresund och sydvästra Östersjön är klass 2-varning utfärdad för mycket lågt vattenstånd.

Publicerades

SMHI om klass 2-varning för stormbyar i Halland och Skåne

Uppdaterad 7/11 kl. 17.25. SMHI varnar om risk för mycket hårda vindbyar och risk för stormbyar i Hallands län och Skåne län under natten mot söndag.

Publicerades

Migrationsverket om boendesituationen

Det finns inte tillräckligt många boendeplatser för asylsökande just nu, uppger Migrationsverket. Myndigheten ber därför kommunerna om hjälp med att snabbt ordna fram fler evakueringsplatser.

Publicerades

UD: Undantagstillstånd på Maldiverna

Maldiverna har infört undantagstillstånd sedan spänningarna ökat mellan presidenten Abdulla Yameen och oppositionen.

Publicerades

MSB:s lägesbild av flyktingsituationen vecka 45

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har sammanställt en nationell bild av läget med anledning av flyktingsituationen för vecka 45.

Publicerades

Partille kommun om dricksvattnet

Preliminära prover visar att dricksvattnet i Partille kommun är otjänligt och därför måste kokas.

Publicerades

SMHI: Storm över Lapplandsfjällen

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm över norra Lapplandsfjällen.

Publicerades

Svenska ambassaden i Dar Es Salaam: Oroligt på Zanzibar

Efter flera explosioner i Stonetown på ön Zanzibar utanför den tanzaniska kusten uppmanar svenska ambassaden i Dar Es Salaam svenskar på plats att undvika folksamlingar och demonstrationer.

Publicerades

Polisen samordnar utredningar av mordbränder mot flyktingboenden

Polisens nationella operativa avdelning, Noa, har fått ansvar för att samordna alla förundersökningar om mordbränder mot flyktingboenden.

Publicerades

MSB:s lägesbild av flyktingsituationen vecka 44

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har sammanställt en nationell bild av läget med anledning av flyktingsituationen för vecka 44.

Publicerades

Politisk överenskommelse i flyktingfrågan

Regeringen har tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet liberalerna och Kristdemokraterna enats om ett antal insatser i flyktingfrågan.

Publicerades

Om händelserna vid Kronans skola i Trollhättan

Torsdagen den 22 oktober angrep en gärningsman flera personer på Kronans skola i Trollhättan. Flera skadades, några så svårt att de senare avled. Kommunen har aktiverat POSOM-gruppen och öppnat stödcentra för drabbade och anhöriga.

Publicerades

Tillfälligt tältboende ställs i ordning för asylsökande

Migrationsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ställer nu i ordning ett tillfällig tältboende för asylsökande i Revinge i Skåne.

Publicerades

Sveriges ambassad i Ankara om händelserna i Turkiet

Under lördagen den 10 oktober skedde flera explosioner i centrala Ankara. Sveriges ambassad i Ankara uppmanar svenskar i Turkiet att undvika folksamlingar och demonstrationer samt att följa information från ambassaden, sitt resebolag och media om situationen på orten där man vistas.

Publicerades

Folkhälsomyndigheten: Låg risk för smittspridning kopplad till flyktingsituationen

Risken är låg för ökad smittspridning i landet på grund av flyktingsituationen. Det skriver Folkhälsomyndigheten, som har gjort en riskbedömning baserad på rapporter från världshälsoorganisationen WHO och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Publicerades

Höjd beredskap i Malmö kring ensamkommande barn

Antalet ensamkommande flyktingbarn som kommer till Malmö fortsätter att öka. Därför höjer Malmö stad sin beredskap till krisläge två, allvarlig händelse.

Publicerades

Störning på mobilnätet i delar av Norrland

På grund av oväder är det enligt Telia störningar i mobilnätet på flera håll i Västernorrland, Jämtland och Västerbotten.

Publicerades

Sveriges ambassad i Riyadh om händelsen i Saudiarabien

Enligt media har flertalet personer omkommit i samband med firandet av högtiden Hajj nära Mecka i Saudiarabien. Sveriges ambassad i Riyadh uppmanar alla svenskar som befinner sig i Mecka att kontakta sina anhöriga, även om man själv inte är drabbad av händelsen. Anhöriga i Sverige kan kontakta…

Publicerades

Myndigheternas samarbete kring flyktingsituationen

Sveriges myndigheter samarbeter på nationell, regional och lokal nivå för att gemensamt ta hand om de flyktingar som anländer till Sverige.

Publicerades

Sveriges ambassad i Tokyo om risken för översvämningar och jordskred

Ambassaden informerar om de vädervarningar som Japanska Meteorological Agency (JMA) har utfärdat för vissa områden i Miyagi-, Tochigi- och Ibaraki-prefekturerna. Situationen är särskilt allvarlig runt floden Kinugawa i Ibaraki-prefekturen.

Publicerades

Översvämningar i Hallsberg

Information från Hallsbergs kommun med anledning av det senaste dygnets kraftiga nederbörd som orsakat översvämningar på vissa platser i kommunen.

Publicerades

Test av VMA under tisdagen

Under tisdagen den 1 september prövar redaktionen en ny funktion på Krisinformation.se för automatisk publicering av Viktigt meddelande till allmänheten, VMA. Både VMA och push i mobiltelefoner kan gå ut. Vi ber er bortse från dessa. Riktiga VMA kommer att bekräftas genom en nyhet på…

Publicerades

MSB: Stor skogsbrandsrisk i delar av Sverige

Den senaste tidens torra väder gör att det är stor risk för skogsbrand i landet. Längs de östra kusterna i Götaland och på Gotland är risken extremt hög. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, varnar allmänheten om faran och ger råd för hur du kan minska risken för att starta en…

Publicerades

Sveriges ambassad om explosion i Bangkok

Med anledning av den explosion som inträffade i Bangkok under måndagen uppmanar Sveriges ambassad i Bangkok svenskar på plats att höra av sig till anhöriga, följa medierapporteringen och eventuella instruktioner från lokala myndigheter.

Publicerades

Krisstöd efter knivdåd i Norrköping

Norrköpings kommun har öppnat en krisstödstelefon för de som behöver stöd och hjälp efter knivdådet i centrala Norrköping. Telefonnumret är 011-15 22 83.

Publicerades

Folkhälsomyndigheten om smitta som spridits på scoutläger

Omkring 1 900 barn och ungdomar som deltagit i ett scoutläger i Japan uppmanas nu av Folkhälsomyndigheten att uppsöka sjukvård för förebyggande behandling. Deltagarna kan ha drabbats av smittsam hjärnhinneinflammation orsakat av meningokockbakterier.

Publicerades

Viktigt meddelande till boende i Eksjö

Under söndagen startade en brand i centrala Eksjö och flera boende fick evakueras. Ett viktigt meddelande till allmänheten om att boende i kommunen skulle gå inomhus, stänga dörrar och fönster samt lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping för mer information utfärdades men enligt SOS Alarm är nu…

Publicerades

Kraftig rökutveckling vid brand i Gävle

På torsdagskvällen började det brinna i en industrilokal på Näringen i Gävle. Vid branden uppstod kraftig rökutveckling som spred sig i nordlig riktning mot Stigslund.

Publicerades

Krisstöd i Västerås

Kommunen har fortfarande telefonnumret öppet för krisstöd med anledning av knivattacken på Erikslund. Telefonnumret är: 021-39 90 00.

Publicerades

Brand i gamla sockerbruket i Skivarp

Räddningsledaren gick under onsdagsnatten ut med ett viktigt meddelande till allmänheten på grund av kraftig rökutveckling vid en brand i gamla sockerbruket.

Publicerades

Folkhälsomyndigheten: Mers blir anmälningspliktig sjukdom

Sjukdomen mers blir från och med den 1 augusti 2015 en anmälningspliktig sjukdom och MERS-coronavirus är tillagt i Smittskyddsförordningen.

Publicerades

Sveriges ambassad i Ankara om säkerhetsläget i Turkiet

På grund av det försämrade säkerhetsläget i Turkiet har Sveriges ambassad i Ankara uppdaterat reseinformationen för landet.

Publicerades

Ett år efter branden i Västmanland

Skogsbranden i Västmanland förra sommaren var den största skogsbranden Sverige drabbats av i modern tid. Ett stort antal utvärderingar har gjorts och sedan branden. Lärdomarna är många. Erfarenheterna ger samhället en möjlighet att vara bättre rustat och minska påverkan vid nästa kris.

Publicerades

SMHI varnar för mycket höga flöden i Jämtlands och Västernorrlands län

SMHI utfärdade under lördagen en klass 2-varning för mycket höga flöden i små vattendrag i Jämtlands och Västernorrlands län.

Publicerades

Polisen: Sprängningarna i Malmö har högsta prioritet

Malmö har under året utsatts för ett stort antal sprängningar, där bland annat handgranater använts. Under sommaren har utvecklingen eskalerat. Polisen i region Syd informerar om att händelserna i Malmö har högsta prioritet och att en stor resurs arbetar med situationen.

Publicerades

Utvärdering av MSB:s insatser vid ebolautbrottet i Västafrika

Under 2014 drabbades Västafrika av ett omfattande utbrott av ebola. I oktober förra året fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i uppdrag av regeringen att genomföra insatser i området. Nu har Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, genomfört en utvärdering av insatsen på uppdrag…

Publicerades

Sveriges ambassad i Aten om bränderna i Grekland

Med anledning av de pågående skogsbränderna i södra Grekland uppmanar ambassaden svenskar i landet att följa anvsiningar från lokala myndigheter.

Publicerades

Sveriges ambassad i Tokyo om tyfonen Nangka

Tyfonen Nangka beräknas nå delar av södra Japan under torsdagen den 16 juli, skriver Sveriges ambassad i Tokyo.

Publicerades

UD avråder från alla icke nödvändiga resor till Tunisien

Utrikesdepartementet utökade på fredagen sin avrådan till att gälla alla icke nödvändiga resor till Tunisien, på grund av det nuvarande säkerhetsläget.

Publicerades

Generalkonsulatet i Shanghai om tyfonen Chan-Hom

Tyfonen Chan-Hom nådde Zhejian och Shanghai under fredagen.

Publicerades

Livsmedelsverket om salmonellautbrottet i Sverige

Salmonellabakterier har hittats i två kryddblandningar. Enligt Livsmedelsverket kan kryddorna vara orsaken till det salmonellautbrott som pågår i Sverige men ytterligare provtagning görs.

Publicerades

Sveriges ambassad om händelserna i Grekland

Sveriges ambassad i Aten betonar vikten för turister att ha med sig olika betalningsmedel när de reser i landet. Det kan vara svårt att växla till sig kontanter på plats i Grekland eller att ta ut i bankomat. Kortbetalningar är inte alltid möjliga.

Publicerades

Sveriges ambassad om händelserna i Tunisien

Ett antal människor har mist livet efter skottlossning på en turistort utanför staden Sousse i Tunisien. Utrikesdepartementet uppmanar svenskar i området att hålla sig inomhus och att hålla sig informerade om händelseutvecklingen.

Publicerades

Troligen koliforma bakterier i vattnet i Everöd

På onsdagskvällen kom det första, preliminära provsvaret på vattnet i Everödstrakten i Kristianstad. Det visade att vattnet innehöll koliforma bakterier över de tillåtna nivåerna. Det kan vara därför omkring 400 personer har blivit magsjuka i Everöd och Östra Sönnarslöv.

Publicerades

Boende i Everöd, Östra Sönnarslöv och Huaröd ska koka kranvattnet

Kristianstads kommun gick på tisdagskvällen ut med ett viktigt meddelande till allmänheten där de uppmanar boende i Everöd, Östra Sönnarslöv och Huaröd att koka det kommunala dricksvattnet. Misstankar finns om förorening i dricksvattnet.

Publicerades

Kustbevakningen om räddningsinsatsen i Medelhavet

Under söndagen genomförde Kustbevakningen en räddningsinsats för att undsätta migranter i Medelhavet, nordost om Tripoli. Sammanlagt togs 262 personer ombord på Kustbevakningens fartyg Poseidon. Migranterna kommer att föras vidare till Italien.

Publicerades

Sveriges ambassad i Ankara om risk för oroligheter i samband med valet

Sveriges ambassad i Ankara uppger att parlamentsvalet i Turkiet den 7 juni kan leda till demonstrationer och möjligen risk för att våldsamheter utbryter. Beroende på valresultatet kan våldshandlingar förekomma även efter valet.

Publicerades

Råd om falska e-postmeddelanden med skadlig kod

Med anledning av de falska e-postmeddelanden som är i omlopp råder Cert.se på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att inte öppna okända e-postbilagor.

Publicerades

Test av Viktigt meddelande till allmänheten

Under eftermiddagen testar Krisinformation.se en ny metod för att föra över Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, direkt från Sveriges radio till Krisinformation.se.

Publicerades

Information om tuberkulos

Det är just nu ett ökat intresse kring tuberkulos i medierna och i sociala medier. Tuberkulos, TBC, är en av de mest spridda infektionssjukdomarna i världen. I Sverige rapporteras ungefär 650 fall per år och det behandlas med läkemedel. Här hittar du länkar för dig som vill veta mer om sjukdomen.

Publicerades

Mycket höga vattenflöden i nordöstra Norrland

Snösmältning i samband med regn gör att flödena i vattendrag i delar av nordöstra Norrland är höga eller mycket höga.

Publicerades

Ny jordbävning i Nepal

Den 12 maj inträffade ett nytt kraftigt jordskalv i Nepal, som följdes av flera kraftiga efterskalv. Epicentrum låg ca 75 km väster om huvudstaden Katmandu, nära Mount Everest. Svenskar som befinner sig i Nepal uppmanas att kontakta sina anhöriga, hålla sig uppdaterad om händelseutvecklingen och…

Publicerades

Livsmedelsverket om norovirus i hallon

Frysta importerade hallon ska kokas i en minut innan de äts. Det rådet ger Livsmedelsverket. Nyligen orsakade importerade hallon matförgiftningar inom äldreomsorgen i Ljungby kommun.

Publicerades

Brand i Helsingborg - boende uppmanades hålla sig inomhus

Boende i Påarp med omnejd uppmanades på lördagen att stanna inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Detta på grund av rökutveckling från en brand i en industrilokal i Långeberga industriområde i Helsingborg.

Publicerades

Svensk insats på plats i Nepal

Den svenska insatspersonalen landade i Nepals huvudstad Katmandu på onsdagsmorgonen, uppger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Publicerades

MSB: Ny inriktning för svensk insats till Nepal

Den svenska insatsen för de jordbävningsdrabbade i Nepal ändrar inriktning. Detta sedan regeringen i Nepal meddelat att behovet av sök- och räddningsteam är fyllt.

Publicerades

UD avråder från resor till Nepal

Med anledning av naturkatastrofen i Nepal avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till hela landet.

Publicerades

Sverige skickar sök- och räddningsstyrka till Nepal

Sverige skickar en sök- och räddningsstyrka till Nepal, som drabbats av kraftiga jordbävningar. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har erbjudit en stor sök- och räddningsstyrka bestående av 76 personer och hundar. Planet med räddningsstyrkan planeras att lyfta från Sverige under…

Publicerades

Jordbävning i Nepal

En större jordbävning inträffade på lördagsmorgonen i Nepal. Skalvet uppges ha haft en magnitud på 7,8 och orsakat stor förödelse, främst i huvudstaden Katmandu.

Publicerades

Sveriges ambassad om oroligheter i Sydafrika

De senaste veckorna har våldsamheter brutit ut i flera orter i regionen Kwa-Zulu Natal i Sydafrika. Oroligheter och våldsamheter har också drabbat delar av Johannesburg.

Publicerades

Skogsbrand söder om Västervik

Under söndagen startade en skogsbrand norr om Böljerum, en mil söder om Västervik.

Publicerades

SOS Alarm om störning på 112

Under kvällen den 9 april var det svårt att komma fram på nödnumret 112 i stora delar av landet. Orsaken var ett tekniskt fel.

Publicerades

Världshälsodagen: Så undviker du att bli sjuk av maten

Varje år dör över två miljoner människor av smitta via livsmedel och dricksvatten. Varje år drabbas tusentals svenskar av matförgiftning. Världshälsodagen den 7 april har i år temat säker mat.

Publicerades

Informationsnummer med anledning av flygolyckan i franska Alperna

Med anledning av flygolyckan i franska Alperna den 24 mars öppnade Düsseldorfs flygplats och Germanwings informationsnummer för oroliga och anhöriga.

Publicerades

Stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen erbjuder krisstöd

Krisstödjare finns på Medborgarkontoret och Idépunkten för de som behöver stöd efter onsdagens skjutningar på Vårväderstorget i Göteborg. Krisstödjarna är på plats fram till klockan 20.00 torsdagen den 19 mars. Stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen har också krisstödjare tillgänglig.

Publicerades

Krisinformation.se får ny webbplats

Svenska myndigheters gemensamma sajt för krisinformation, Krisinformation.se, har i dagarna fått en ny webbplats. Den nya sidan är betydligt mer flexibel än den gamla och är responsiv, vilket betyder att den fungerar lika bra oavsett om man läser den på dator, mobil eller platta.

Publicerades

Sveriges ambassad om tropiska cyklonen Pam

Uppdatering 16 mars 09.00: Sveriges ambassad i Nya Zeeland uppmanar svenskar som befinner sig i området att iaktta största försiktighet och att följa händelseutvecklingen.

Publicerades

Utredning av skogsbranden i Västmanland klar

Fredagen den 6 mars lämnade regeringens utredare Aud Sjökvist över den stora utredningen av skogsbranden i Västmanlands län 2014 till Justitiedepartementet.

Publicerades

Sveriges ambassad i Chile om vulkanutbrottet

Vulkanen Villarrica i södra Chile, nära turistorten Pucón, har fått ett utbrott. Lokala myndigheter har evakuerat boende nära vulkanen och har en höjd larmberedskap.

Publicerades

Post- och telestyrelsen om telestörningar

Under måndagen rådde stora störningar i telefonin i Sverige, enligt Post- och telestyrelsen, PTS. Enligt SOS Alarm kunde det vara svårt att nå larmnumret 112.

Publicerades

Säkerhetspolisen om händelserna i Köpenhamn

I lördags skedde två attentat i Köpenhamn, ett mot en kulturlokal och ett mot en synagoga. Svenska Säkerhetspolisen samarbetar med de nordiska ländernas säkerhetstjänster och undersöker nu hur händelserna kan påverka oss i Sverige.

Publicerades

Nödnumret 112 uppmärksammas i Europa

Den 11 februari varje år uppmärksammas EU:s gemensamma nödnummer 112. Syftet är att öka kännedomen om telefonnumret och att det används i hela Europa.

Publicerades

Stora störningar på Arbetsförmedlingens webbplats

Under helgen och i början av veckan blev Arbetsförmedlingen utsatta för en så kallad överbelastningsattack. Enligt Telia var den kraftfull och medförde att Arbetsförmedlingens webbplats bara fungerade sporadiskt.

Publicerades

Myndigheter om väderläget i norra Sverige

SMHI utfärdade en klass 2-varning för storm under lördagen i södra Lapplandsfjällen, norra Lapplandsfjällen, Västerbottens läns inland och Norrbottens läns inland. Trafikverket varnade även för svåra väderförhållanden i Jämtland och Härjedalsfjällen med stor påverkan på både väg och järnväg.

Publicerades

SMHI varnar för storm i Lapplandsfjällen

SMHI utfärdade under fredagen den 6 februari klass 2-varningar för storm i södra Lapplandsfjällen (Västerbotten) och i norra Lapplandsfjällen (Norrbotten).

Publicerades

Hesa Fredrik i din mobiltelefon

Nu är det möjligt att få varningen Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, till din mobiltelefon. Tidigare har varningen skickats via radio, TV och utomhusljudsignalen Hesa Fredrik.

Publicerades

Konsulatet i New York om stormvarning i nordöstra USA

En varning för snöstorm har i dag utfärdats för stora delar av nordöstra USA, inklusive New York City. Sveriges generalkonsulat i New York uppmanar svenska medborgare i området att följa media och myndigheter.

Publicerades

Stormen Egon orsakade stora störningar

På lördagskvällen och natt mot söndag orsakade stormen Egon stora störningar i framför allt Götaland.

Publicerades

SMHI varnar för storm och snö i stora delar av landet

Under lördag och natt till söndag varnar SMHI för stormbyar i hela Götaland och delar av Svealand. I Gävleborgs län samt Dalarna utom Dalafjällen finns också en klass 2-varning för stora snömängder utfärdad.

Publicerades

SMHI utökar klass 2-varning

Under lördagen utökade SMHI den klass 2-varning för stormbyar som utfärdades på fredagen. Utöver Gotland, Öland, Hallands län och Skåne län (utom Österlen) gäller varningen nu också Bohuslän och Skagerack.

Publicerades

SMHI varnar för stormbyar i södra Sverige

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stormbyar i Skåne län utom Österlen, Hallands län, Gotlands län och på Öland i Kalmar län.

Publicerades

Myndigheterna om sköterska som undersöks för Ebola

Uppdatering 8/1: Den sköterska som flögs hem från Sierra Leone söndag den 4 januari transporterades under onsdag den 7 januari från Skånes universitetssjukhus till högisoleringsenheten Linköping. Detta sedan sköterskan visat symptom som kunde tyda på ebolasmitta.

Publicerades

MSB om svensk sköterska som undersöks för Ebola

Uppdatering 5/1. Den sköterska som i söndags flögs hem till Sverige från Sierra Leone sedan hon kanske hade utsatts för ebolavirus lämnade redan i natt universitetssjukhuset i Lund. Sköterskan kommer kontinuerligt att följas upp av sjukvården.

Publicerades

Trafikverket om stormen i sydsverige

Även lokala trafikbolag inför begränsningar i trafiken. Har du frågor om din resa, kontakta din trafikoperatör.  Trafikverket Krisinformation.se om din beredskap för transportstörningar    Du kan också ladda ner Krisinformation.ses mobilapp och i denna få trafikoperatörernas…

Publicerades

SMHI varnar för stormbyar i delar av södra Sverige

Uppdaterad fredagen 2/1: SMHI har utfärdat en klass 2-varning för kusten i Hallands län, Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg samt Öland och Gotland. I övriga Sydsverige är en klass 1-varning utfärdad. Varningarna gäller för fredagen.