Nyheter för 2021

Publicerades

Nya åtgärder för minskad spridning av covid-19

Från och med den 23 december gäller nya restriktioner och rekommendationer, meddelar Folkhälsomyndigheten. Bland annat rekommenderas alla som kan att arbeta hemifrån. Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 20 personer tillåts bara sittande gäster. Det…

Publicerades

Barn inom särskilda grupper 5-11 år rekommenderas vaccin mot covid-19

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn inom särskilda grupper, som är extra känsliga för luftvägsinfektioner, vaccineras mot covid-19. Det gäller barn från 5 års ålder.

Publicerades

Ny IT-sårbarhet berör många

Den nya sårbarheten i Apache Log4J kan finnas i många olika system och produkter. Därför är det viktigt att du som har ansvar för IT-system med mailservrar och kontakt med internet snarast ser över IT-miljön och gör nödvändiga uppgraderingar.

Publicerades

Covidbevis vid inresa även från nordiska länder

Folkhälsomyndigheten föreslår att regeringen inför krav på covidbevis vid inresa till Sverige även från de nordiska länderna. Tidigare gällde kravet länder utanför Norden.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Stockvik i Sundsvalls kommun

Uppdatering klockan 17.55: Meddelandet gäller inte längre.

Publicerades

Nya åtgärder för minskad smittspridning

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har presenterat nya åtgärder för att minska spridningen av covid-19. Bland annat införs rekommendation om munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken.

Publicerades

Nya åtgärder vid ökad spridning av covid-19

Folkhälsomyndigheten har tagit fram förslag på nya åtgärder för att bromsa smittspridningen av covid-19 och minska belastningen på sjukvården. Den viktigaste åtgärden är ökad vaccinationstäckning. Vaccinationstäckningen behöver öka bland individer som är 50 år och yngre för att bromsa den ökning…

Publicerades

Ny rekommendation om testning för dig som varit utanför Norden

Alla som har varit utanför Norden under de senaste sju dagarna bör PCR-testa sig för infektion av covid-19 så snart som möjligt efter hemkomst. Det skriver Folkhälsomyndigheten på sin webbplats. Dessutom gäller särskilda rekommendationer för dig som har besökt vissa länder i södra Afrika.

Publicerades

Varning för kraftigt snöfall

Uppdatering 2/12 kl 10.30: En orange varning har utfärdats för Gotland för vind i kombination med snöfall. Vädret kan ge upphov till störningar i trafiken under torsdagen.

Publicerades

Myndigheterna om den nya virusvarianten omikron

Folkhälsomyndigheten uppdaterar rekommendationerna vid inresa från en rad länder i södra Afrika. Det på grund av en ny variant av coronaviruset. Världshälsoorganisationen WHO har döpt den nya varianten till omikron och klassat den som en variant av särskild betydelse.

Publicerades

Alla mellan 18 och 65 rekommenderas en tredje dos

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla mellan 18 och 65 år ska erbjudas en tredje dos med vaccin. Påfyllnadsdosen ska ges enligt en särskild prioritetsordning.

Publicerades

Förslag på åtgärder för minskad spridning av covid-19

Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett förslag på smittskyddsåtgärder som ska gälla från den 1 december. Åtgärderna handlar om hur allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare kan genomföras med eller utan vaccinationsbevis.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Västerås

Uppdatering 18/11 klockan 04.50: Meddelandet gäller inte längre. Faran är över.

Publicerades

Folkhälsomyndigheten föreslår vaccinationsbevis

Folkhälsomyndigheten har bett regeringen att införa vaccinationsbevis vid evenemang för personer som är 18 år och äldre från och med den 1 december. Vaccinationsbeviset ska kunna användas vid arrangemang inomhus med fler än 100 deltagare.

Publicerades

Testning för covid-19 rekommenderas för alla med symtom

Från och med den 22 november rekommenderar Folkhälsomyndigheten att regionerna erbjuder testning för covid-19 av alla som är 6 år och äldre som får symtom som kan vara covid-19. Detta gäller oavsett om man är vaccinerad eller ej.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Helsingborg

Uppdatering 17/11 klockan 02.15: Meddelandet gäller inte längre. Faran är över.

Publicerades

Förlängt inreseförbud till Sverige

Inreseförbudet till Sverige som införts på grund av coronapandemin förlängs. Samtidigt införs undantag för vaccinerade resenärer från bland annat USA.

Publicerades

Påfyllnadsdos till fler grupper

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som är 65 år och äldre samt personal på särskilda boenden, SÄBO, och inom hemsjukvård och hemtjänst, erbjuds en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19.

Publicerades

SMHI inför nya vädervarningar

Från och med den 26 oktober införs nya vädervarningar i Sverige. Klass 1, 2 och 3 byts nu ut till gul, orange och röd. I det nya systemet ska det vara enklare att förstå vilka problem vädret kan orsaka.

Publicerades

Alla under 30 år bör fortsatt få Pfizer/Biontechs vaccin

Personer födda 1991 och senare rekommenderas fortsatt att få Pfizer/Biontechs vaccin Comirnaty. De gäller även de som fått Modernas vaccin Spikevax som första dos.

Publicerades

Klass 2-varning för höga flöden i Norrbotten

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket höga flöden i Norrbottens inland och kustland.

Publicerades

Ändrade rekommendationer om att stanna hemma vid symtom på luftvägsinfektion

Den som är fullvaccinerad, har haft covid-19 det senaste halvåret eller är under 6 år kan efter den 1 november, utan att testa sig, återgå till arbete, skola eller förskola när man känner sig frisk, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Publicerades

Uppdaterade rekommendationer vid testning av covid-19

Fullvaccinerade barn, unga och vuxna och de som nyligen haft covid-19, behöver från och med den 1 november generellt inte testas för covid-19 vid nytillkomna luftvägssymtom eller feber. Som tidigare gäller också att små barn i förskoleåldern upp till förskoleklass inte testas. Det meddelar…

Publicerades

Modernas vaccin pausas för alla födda 1991 och senare

Folkhälsomyndigheten har beslutat att pausa användningen av Modernas vaccin Spikevax för alla som är födda 1991 och senare. Orsaken är signaler om ökad risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck. Risken att drabbas är dock väldigt liten.

Publicerades

Klass 2-varning för höga flöden i Värmland och Dalarna

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för höga flöden i Värmlands och Dalarnas län utom Dalafjällen.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Kalmar

Uppdatering 5/10 klockan 01.50: Meddelandet gäller inte längre. Faran är över.

Publicerades

Barn rekommenderas få Pfizer/Biontechs vaccin

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn i åldrarna 12-15 år som vaccineras mot covid-19 enbart bör få Pfizer/Biontechs vaccin Comirnaty. Anledningen är att det finns mest kunskap om detta vaccin.

Publicerades

Klass 2-varningar för mycket höga flöden

SMHI har utfärdat klass 2-varningar för mycket höga flöden i Värmlands och Dalarnas län.

Publicerades

Tredje dos vaccin till fler grupper

Uppdatering 2/10: Folkhälsomyndigheten ändrat sin rekommendation till att det räcker med en halv dos för de som ska fylla på med vaccin från Moderna. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer med ökad risk för svår covid-19 erbjuds en påfyllnadsdos vaccin. Det omfattar de som bor på…

Publicerades

Sveriges ambassad om jordskalvet på Kreta

Ett kraftigt jordskalv inträffade på den grekiska ön Kreta på måndagsmorgonen. Svenskar på plats i området uppmanas att följa lokala myndigheters anvisningar och att hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen.

Publicerades

Barn från 12 år erbjuds vaccin

Folkhälsomyndigheten har beslutat att rekommendera vaccination mot covid-19 från 12 års ålder. Beslutet grundar sig på bedömningen att fördelarna med vaccination överväger nackdelarna.

Publicerades

Ovaccinerade bör fortsätta vara försiktiga efter den 29 september

Folkhälsomyndigheten har tagit fram nya allmänna råd som riktar sig till vuxna som inte vaccinerat sig. Detta eftersom ovaccinerade löper större risk att smittas av covid-19 och att smitta andra.

Publicerades

Flera restriktioner tas bort den 29 september

Enligt Folkhälsomyndigheten är restriktionerna som berör publikbegränsningar och restauranger inte längre nödvändiga ur ett smittskyddsperspektiv. Därför bör regeringen fortsätta med steg 4 i avvecklingen av restriktionerna den 29 september 2021.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Botkyrka kommun, Stockholms län

Uppdatering 6 september kl 06:30: Meddelandet gäller inte längre. Faran är över.

Publicerades

Rekommendationen om att testa sig efter utlandsvistelse förlängs

Smittspårning visar att många covid-19-fall fortfarande kan kopplas till utlandsresor. Därför förlänger Folkhälsomyndigheten rekommendationen om att testa sig vid inresa från länder utanför Norden.

Publicerades

Regeringen förlänger inreseförbud och reseavrådan

Uppdatering 24 september: Den pandemirelaterade reseavrådan försvinner den 1 oktober. Anledningen är att pandemisituationen har förbättrats globalt, och många länder har lyft sina restriktioner.

Publicerades

Extra vaccindos vid immunbrist

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en extra vaccindos mot covid-19 till den som har kraftigt nedsatt immunförsvar. Rekommendationen gäller från den 1 september.

Publicerades

Kraftiga översvämningar i Gävleborg och Dalarna

Uppdatering 23/8: Sidan uppdateras inte längre. Översvämningar har drabbat Gävleborg och Dalarnas län vilket innebär att flera vägar och byggnader är översvämmade. Här hittar du information från ansvariga aktörer.

Publicerades

Klass 2-varningar för mycket stora regnmängder

SMHI har utfärdat klass 2-varningar för mycket stora regnmängder i Gävleborgs län och delar av Dalarnas län. Det kan komma regnmängder mellan 70 och 100 mm. SMHI har även utfärdat klass 1-varningar för stora regnmängder i flera andra län.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Ljusdals kommun, Gävleborgs län

Uppdatering 13 augusti klockan 12.00: Meddelandet gäller inte längre. Faran är över.

Publicerades

Förlängning av covid-19-lagen och serveringslagen

Regeringen föreslår att covid-19-lagen och serveringslagen förlängs till och med 31 januari 2022.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun, Gävleborgs län

Uppdatering 4 augusti klockan 21.50: Meddelandet gäller inte längre. Faran är över.

Publicerades

Tredje dos vaccin mot covid-19 troligen nästa år

Nästa år kommer sannolikt en större andel av befolkningen att erbjudas en påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19. Vissa riskgrupper kan eventuellt få en tredje dos redan till hösten.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Stockholm

Uppdatering 31 juli 05.02: Meddelandet gäller inte längre. Faran är över.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Pajala i Pajala kommun, Norrbottens län.

Uppdatering 25 juli 22.10: Meddelandet gäller inte längre. Faran är över.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Skåne län

Uppdatering 26 juli 10.50: Meddelandet gäller inte längre. Faran är över.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Eneryda, Älmhults kommun i Kronobergs län

Uppdatering 21 juli 02.15: Meddelandet gäller inte längre. Faran är över.

Publicerades

Ungdomar kan erbjudas vaccination mot covid-19 i augusti

Folkhälsomyndigheten meddelar att ungdomar som är födda 2005 eller tidigare kan erbjudas vaccination mot covid-19 från vecka 32.

Publicerades

Ny rekommendation om covid-test efter utlandsresa

De som rest utanför de nordiska länderna rekommenderas att ta ett covid-19-test vid ankomsten till Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Även svenska medborgare omfattas av rekommendationen som gäller från den 12 juli till den 31 augusti.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Borlänge, Dalarnas län

Uppdatering 3 juli 09.41: Meddelandet gäller inte längre. Faran är över.

Publicerades

Från första juli går det att skaffa covidbevis

Torsdag den 1 juli börjar covidbeviset gälla. Det visar att du är vaccinerad mot covid-19 och behövs vid resor inom Europa. Framöver kommer covidbeviset även innehålla uppgifter om testresultat och tillfrisknande från covid-19.

Publicerades

Flera restriktioner lättas 1 juli

Rådet att bara umgås i en mindre krets förändras. Istället blir rådet från och med 1 juli att umgås på ett smittsäkert sätt, till exempel genom att träffas utomhus. Det berättade Regeringen och Folkhälsomyndigheten på en presskonferens 28 juni.

Publicerades

Viktig meddelande till allmänheten i Malmö

Uppdatering 24 juni 20.21: Meddelandet gäller inte längre. Faran är över.

Publicerades

UD förlänger reseavrådan

Utrikesdepartementet har förlängt avrådan från icke-nödvändiga resor till de flesta länder utanför EU, EES, Schengen och Storbritannien. Avrådan gäller till den 1 september 2021. Flera länder har också tagits bort från avrådan.

Publicerades

Vaccination mot covid-19 erbjuds från 16 års ålder

Även ungdomar som är 16 och 17 år ska erbjudas vaccination mot covid-19 i Sverige. Det har Folkhälsomyndigheten beslutat. Syftet är främst att skydda ungdomarna mot sjukdom, men också att ytterligare minska smittspridningen i samhället.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Varberg, Hallands län

Uppdatering 21 juni 14.28: Meddelandet gäller inte längre. Faran är över.

Publicerades

Klass 2-varning för extremt höga temperaturer i Kalmar län

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för extremt höga temperaturer i Kalmar län utom Öland. Varningen gäller fram till onsdag.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Husum

Uppdatering 18 juni 20.50: Varningen om branden i Husumfabriken är återtagen och gäller inte längre.

Publicerades

SMHI varnar för mycket höga temperaturer

SMHI varnar för en period med mycket höga temperaturer. På flera håll i landet väntas temperaturen gå över 30 grader från och med idag.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Eskilstuna kommun, Södermanlands län

Uppdatering 16/6 21.13: Meddelandet gäller inte längre.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Mora kommun, Dalarnas län

Uppdatering 15 juni 09.15: Meddelandet gäller inte längre.

Publicerades

Ökat antal covid-fall av deltavarianten i Sverige

Folkhälsomyndigheten ser över smittskyddsåtgärder då ett ökat antal fall av deltavarianten av viruset som orsakar covid-19 har upptäckts i Sverige.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle och Älvkarlebyns kommuner

Uppdatering 4/6 klockan 20.30: Meddelandet gäller inte längre. Faran är över.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Landskrona

Uppdatering 1/6 klockan 7.20: Meddelandet gäller inte längre. Faran är över.

Publicerades

Covid-19 vaccinet Comirnaty rekommenderas för 12- till 15-åringar

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar att covid-19 vaccinet Comirnaty från läkemedelsbolaget Pfizer/Biontech godkänns för 12- till 15-åringar.

Publicerades

Förändringar som rör inresor till Sverige

Regeringen presenterade idag ett antal förändringar som gäller inresor till Sverige. Inreseförbudet förlängs för resor från länder utanför EU. Kravet på negativt covidtest för resenärer från Norden slopas.

Publicerades

Regeringens plan för avveckling av restriktioner

Torsdagen den 27 maj presenterade regeringen sin plan för avveckling av de restriktioner som tagits fram med anledning av coronapandemin.

Publicerades

Gravida kan erbjudas vaccination mot covid-19

Efter granskning av det aktuella kunskapsläget bedömer Folkhälsomyndigheten att gravida kan erbjudas vaccin mot covid-19 i fas fyra, i samma åldersordning som övriga individer.

Publicerades

Reseavrådan förlängs till 1 juli

UD har beslutat att förlänga reseavrådan från icke-nödvändiga resor till länder utanför EU/EES/Schengen och Storbritannien till och med den 1 juli.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Borås

Uppdatering 22/5 klockan 23.10: Meddelandet gäller inte längre. Faran över.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Eskilstuna

Uppdatering 16/5 klockan 03.30: Meddelandet gäller inte längre. Faran över.

Publicerades

Anpassade restriktioner införs 1 juni

Smittspridningen av covid-19 är fortsatt på en hög nivå i Sverige. Datumet för när anpassningar av restriktioner och förbud kan börja gälla skjuts därför fram till den 1 juni.

Publicerades

Barn och unga kan spela match utomhus

Nu blir enstaka matcher och idrottstävlingar utomhus möjliga för barn och unga födda 2002 eller senare. Det har Folkhälsomyndigheten beslutat.

Publicerades

Gravida i riskgrupper kan vaccineras

Gravida med förhöjd risk för svår sjukdom kan vaccineras, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Jakobsberg

Uppdatering 27 april 14.10: Meddelandet är tillbakadraget och gäller inte längre.

Publicerades

Fortsatt paus för Janssens vaccin

Folkhälsomyndigheten har beslutat att avvakta användningen av vaccinet från Janssen i alla åldersgrupper. Vaccinet rekommenderas inte till personer under 65 år och de över 65 år kommer att hinna få andra vacciner innan Janssens vaccin kan levereras.

Publicerades

Förlängda restriktioner på grund av hög smittspridning

Regeringen och Folkhälsomyndigheten förlänger flera restriktioner i landet till den 17 maj. Detta eftersom spridningen av covid-19 fortfarande är hög och situationen i sjukvården mycket ansträngd.

Publicerades

Astra Zenecas vaccin ska fortsatt ha åldersgränsen 65 år

Rekommendationen att personer under 65 år inte ska vaccineras med Astra Zenecas vaccin Vaxzevria kvarstår, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Norrköping

Uppdatering 20 april klockan 15.47: Meddelandet gäller inte längre. Faran är över.

Publicerades

Nya rekommendationer för vaccinerade

Vaccinerade personer kan tre veckor efter första dosen träffa personer från några olika hushåll inomhus. Det går också bra att handla i butiker. Vaccinerade inom äldreomsorgen kan lämna boendet för att hälsa på anhöriga. Det skriver Folkhälsomyndigheten i sina uppdaterade rekommendationer för…

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Malå, Malå kommun, Västerbottens län

Uppdatering 15 april 15.49: Meddelandet gäller inte längre. Faran är över.

Publicerades

SMHI: Klass 2-varning för stora snömängder i Gävleborgs län

SMHI varnar för kraftigt snöfall i Gävleborgs län natten till måndag.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Luleå, Luleå kommun i Norrbottens län

Uppdatering 11 april 12.55: Meddelandet gäller inte längre. Faran äv över.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Årsta och på Södermalm i Stockholms län

Uppdatering 11 april kl. 04.23: Meddelandet gäller inte längre. Faran är över.

Publicerades

UD förlänger avrådan från icke-nödvändiga resor till alla länder utanför EU/EES/Schengen/ Storbritannien

Utrikesdepartementet har förlängt avrådan från icke-nödvändiga resor till alla länder utanför EU/EES/Schengen/Storbritannien. Reseavrådan gäller till och med den 31 maj 2021.

Publicerades

Folkhälsomyndigheten föreslår förlängda åtgärder mot trängsel

Folkhälsomyndigheten bedömer att åtgärder mot trängsel i handeln och på serveringsställen behöver förlängas till den 3 maj. Detta eftersom smittspridningen ökar i de flesta regioner.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Morjärv i Norrbottens län

Uppdatering 31 mars kl. 13.19: Meddelandet gäller inte längre. Det brinner i en industrilokal i centrala Morjärv. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Publicerades

Få fall av covid-19 bland vaccinerade

Vaccinerna mot covid-19 ger ett gott skydd mot sjukdomen, meddelar Folkhälsomyndigheten. Av de hundratusentals som vaccinerats har omkring 200 testat positivt för covid-19 efter den andra dosen.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten på Hisingen i Göteborg

Uppdatering 27 mars kl. 18.50: Meddelandet gäller inte längre. Faran är över.

Publicerades

De som är 65 år eller äldre kan få Astra Zenecas vaccin

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 åter börjar användas för att skydda personer som är 65 år och äldre. Nyttan med vaccinet är större än riskerna, enligt den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Publicerades

Särskilda reseregler för resenärer från Danmark och Norge tas bort

Den 31 mars ersätts de särskilda inresereglerna för resande från Norge och Danmark av samma krav som gäller för resenärer från övriga EES-länder.

Publicerades

Nya restriktioner för nöjesparker och museer

Från och med den 25 mars införs nya restriktioner för museer, konsthallar, nöjesparker, djurparker, temaparker och liknande anläggningar. Syftet är att minska risken för spridning av covid-19.

Publicerades

Klass 2-varning för snöstorm i Norrbottens län

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm i Norrbottens inland och norra Lapplandsfjällen från och med onsdag eftermiddag och kväll. Det väntas stormvindar på 25 till 30 meter i sekunden.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Björklinge, Skuttunge och Läby i Uppsala kommun

Uppdatering 22 mars: Det viktiga meddelandet till allmänheten har hävts - men rekommendationen att inte dricka det kommunala vattnet kvarstår.

Publicerades

Astra Zenecas vaccin pausas

Folkhälsomyndigheten har bestämt att användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 ska pausas tills den Europeiska läkemedelsmyndighetens utredning om misstänkta biverkningar är klar.

Publicerades

Janssens coronavaccin godkänt av EU-kommissionen

Ett fjärde vaccin mot covid-19 godkändes den 11 mars av EU-kommissionen. Vaccin från företaget Janssen är nu godkänt för användning i hela EU på personer över 18 år. Det nya vaccinet, som ges i en dos, väntas kunna börja levereras till Sverige under nästa månad.

Publicerades

SMHI varnar för snöfall som kan ge kraftig drivbildning

Varningen gäller från natt till torsdag till torsdag förmiddag i Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg, Västra Götalands län, inre Dalsland och Värmlands län.

Publicerades

Nya begränsningar av antalet besökare i affärer och på sportanläggningar

Högst 500 personer får samtidigt besöka varuhus, butiker, simhallar, gym och sportanläggningar. Detta enligt Folkhälsomyndigheten som infört nya begränsningar för att minska smittspridningen. Besökare i butiker och varuhus bör komma ensamma.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Uppsala län

Uppdatering 8 mars kl. 21.12: Meddelandet gäller inte längre.

Publicerades

AstraZenecas vaccin rekommenderas nu även till äldre

Folkhälsomyndigheten ändrar sin tidigare rekommendation gällande AstraZenecas vaccin mot covid-19. Vaccinet rekommenderas nu även till personer över 65 år.

Publicerades

Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga kommun, Skåne län

Uppdatering 3 mars kl. 07.28: Meddelandet gäller inte längre.

Publicerades

Varning för mycket svaga isar i flera län i landet

Allmänheten uppmanas att inte ge sig ut på istäckta sjöar och vattendrag i Uppsala län, Stockholms län, Södermanlands län, Jönköpings län, Dalarnas län, Värmlands län, Örebros län, Västmanlands län, Kronobergs län och Västerbottens län. Det varma vårvädret gör att isarna på sjöar och vattendrag…

Publicerades

SMHI varnar för storm i norra Lapplandsfjällen

SMHI har utfärdat en varning klass 2 för storm i norra Lapplandsfjällen. SMHI varnar även för hård eller mycket hård vind i andra delar av fjällkedjan.

Publicerades

Begränsade öppettider för restauranger och serveringsställen

Folkhälsomyndigheten har idag beslutat om fler åtgärder för att minska smittspridningen av covid-19 i samhället. Från och med den 1 mars begränsas bland annat öppettiderna på serveringsställen och restauranger.

Publicerades

Lättnader för äldre som är vaccinerade

Äldre som bor på äldreboende och är vaccinerad kan nu återgå till en lite mer normal tillvaro när det gäller kontakter med andra människor, skriver Folkhälsomyndigheten.

Publicerades

Regeringen: Alkoholförbudet från klockan 20.00 förlängs

Förbudet att servera alkohol på serveringsställen mellan klockan 20.00 och 11.00 förlängs till den 28 februari 2021.

Publicerades

SMHI: Klass 2-varning för snöfall med kraftig drivbildning i Skåne

Uppdatering 7/2: Varningen har nedgraderades till en klass 1-varning.

Publicerades

Regeringen förlänger nationella restriktioner

Regeringen har beslutat att förlänga alkoholstoppet efter klockan 20.00 på serveringsställen, och föreslår fler åtgärder med hjälp av pandemilagen.

Publicerades

Gymnasieungdomar kan delta i idrottsaktiviteter

Folkhälsomyndigheten öppnar nu för att även äldre ungdomar som är födda 2002 eller senare kan delta i organiserade idrotts- och fritidsaktiviteter, både inomhus och utomhus. Bedömningen är att de positiva aspekterna av barn och ungas fysiska aktivitet överväger och därför görs en ändring i de…

Publicerades

Sverige planerar för digitala vaccinationsintyg

Regeringen har gett tre myndigheter i uppdrag att ta fram ett digitalt vaccinationsintyg som man hoppas ska finnas på plats 1 juni 2021. Ett sådant intyg kan komma att krävas av vissa länder vid inresa, eller vid exempelvis kultur- och idrottsevenemang.

Publicerades

Fler får vaccineras i fas 2

Folkhälsomyndigheten har ändrat i prioritetsordningen för vaccineringen mot covid-19. Alla som fyllt 65 år ska prioriteras i vaccinationsarbetets andra fas. Tidigare skulle personer från 70 år ingå. I den tredje fasen ingår nu personer från 60 år samt personer med vissa sjukdomar.

Publicerades

Krav på negativt covid-19 test för inresa till Sverige

Från och med lördag 6 februari kommer utländska medborgare att behöva visa upp ett negativt covid-19-test för att få resa in i Sverige.

Publicerades

Astra Zenecas vaccin enbart till yngre än 65 år

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att Astra Zenecas vaccin i första hand ges till personer mellan 18 och 64 år. Än så länge saknas data om hur effektivt vaccinet skyddar mot covid-19 i de äldre åldersgrupperna.

Publicerades

Tecken på ökad spridning av  brittisk virusvariant

Folkhälsomyndigheten har undersökt över 2 000 fall av covid-19 för att få reda på förekomsten av den brittiska muterade virusvarianten i Sverige. Elva procent av proverna visade sig vara av den brittiska varianten.

Publicerades

AstraZenecas vaccin godkänt av EU

EU-kommissionen har godkänt AstraZenecas vaccin mot covid-19. Det är det tredje vaccinet som nu kan användas i EU.

Publicerades

Polisen om särskilda gränspassager från Danmark, Norge och Storbritannien

Inreseförbud råder från Danmark, Norge och Storbritannien men det finns vissa undantag. Polisen hänvisar dessa till särskilda gränspassager.

Publicerades

Reseavrådan till länder utanför EU/EES förlängs

Utrikesdepartementet har idag beslutat att förlänga avrådan från icke-nödvändiga resor till länder utanför EU/EES/Schengenområdet fram till och med den 15 april.

Publicerades

Tillfälligt inreseförbud från Norge

Regeringen utvidgar det tillfälliga inreseförbudet från Danmark till att också gälla från Norge. Inreseförbudet träder i kraft vid midnatt natten mot måndag den 25 januari och gäller till och med den 14 februari.

Publicerades

Resenärer från Norge uppmanas testa sig och undvika kontakt med andra

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som reser in i Sverige från Norge, eller som nyligen har varit där, att testa sig för covid-19 och undvika kontakt med andra.

Publicerades

Resenärer från Brasilien uppmanas testa sig och undvika kontakt med andra

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer som varit i Brasilien och reser in i Sverige testar sig för covid-19 samt undviker kontakt med andra.

Publicerades

Flera restriktioner förlängs

Följande restriktioner kommer att förlängas med anledning av spridningen av covid-19, meddelar regeringen.

Publicerades

Varningar för storm och snöfall som kan ge kraftig drivbildning

SMHI har utfärdat vädervarningar för snöfall och storm i delar av norra Sverige. Följ den senaste utvecklingen här.

Publicerades

Modernas vaccin täcks av läkemedelsförsäkringen

En ny överenskommelse har tecknats som gör att staten står för kostnaden för eventuella biverkningar av Modernas vaccin mot covid-19.

Publicerades

Regeringen: Alkoholförbudet från klockan 20 förlängs

Förbudet att servera alkohol mellan klockan 20.00 och 11.00 förlängs till den 24 januari. Syftet med förbudet är att minska spridningen av coronaviruset.

Publicerades

Vädervarningar för snöfall i Västernorrland och Västerbottens län

Uppdatering 13/1, kl 09.15: De tidigare vädervarningarna för snöfall i Västerbotten och Västernorrlands län gäller inte längre. Strömavbrott förekommer.

Publicerades

Klass 2-varning för snöfall med kraftig drivbildning

Uppdatering 13/1. De tidigare varningarna för snöfall och drivbildning gäller inte längre.

Publicerades

SMHI: Klass 2-varning för snöfall med kraftig drivbildning

SMHI varnar för snöfall med kraftig drivbildning i Västernorrlands län från måndag kväll.

Publicerades

Distansundervisning möjlig på högstadieskolor

Regeringen har beslutat att högstadieskolor ska få möjlighet att bedriva distansundervisning för att undvika trängsel i skolans lokaler och i kollektivtrafiken. Beslutet gäller från och med 11 januari.

Publicerades

Nya restriktioner för butiker och gym

Från och med söndag måste butiker, köpcentrum, gym och badhus beräkna antalet besökare så att varje person får tio kvadratmeter. Dessutom kommer maxgränsen på åtta deltagare att gälla även privata tillställningar i fest- och föreningslokaler.

Publicerades

Riksdagen säger ja till ny pandemilag

Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag om en tillfällig pandemilag. Lagen gör det möjligt att reglera fler verksamheter än idag. Till exempel kan man med hjälp av lagen stänga köpcentrum och gym. Den tillfälliga covid-19-lagen ska gälla från och med den 10 januari till och med den sista…

Publicerades

Gymnasieskolan fortsätter med distansundervisning

Landets gymnasieskolor bör fortsätta att driva distans- eller fjärrundervisning till och med den 24 januari 2021. Det rekommenderar…

Publicerades

Modernas vaccin godkänt i EU

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar ett godkännande av Modernas vaccin mot covid-19. EU-kommissionen gav på onsdagen ett så kallat villkorat godkännande till vaccinet.

Publicerades

Folkhälsomyndigheten uppmanar inresande från Storbritannien och Sydafrika att testa för covid-19

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som nyligen har vistats i Storbritannien eller Sydafrika att stanna hemma i minst sju dagar, att undvika kontakt med andra så långt det går, och att testa sig snarast efter ankomst med uppföljande test fem dagar efter ankomst. Även övriga i hushållet bör stanna…